Mozaik

Balzsam a léleknek az érintetlen tengeri világ

Balzsam a léleknek az érintetlen tengeri világ

Azt mondják, aki egyszer eljut Raja Ampatra, annak nehéz lesz visszatérnie a civilizációba.

Harmincz Rita, az interneten „A sárga ruhás lányként” ismert világutazó két éve érkezett meg Indonéziába. A korábban vele készített interjúban elmesélte, miként indult neki a nagyvilágnak, később pedig arról is írtunk, hogyan találkozott és kötött barátságot Balogh Boglárkával, a másik ismert magyar fiatal világutazóval.

Rita most a földkerekség egyik leggyönyörűbb érintetlen természeti környezetéből írt a Sokszínű vidéknek, és küldött néhány fotót is a mesebeli helyről.

Raja Ampaton vagyok, ami körülbelül 1600 szigetből álló szigetcsoport a Korall-háromszög területén, Nyugat-Pápuán. E szigetek nagy része lakatlan. A víz 28 fokos, minden nap teknősökkel és – természetesen az emberre veszélytelen – cápákkal úszom, a korallok színe, mennyisége és különlegessége is felfoghatatlan. Ha az ember beleteszi a fejét a vízbe, olyan mintha egy élő akváriumba cseppenne. Emellett a táj is fantasztikus, apró karsztkúpok magasodnak a vízben. Amikor a mennyországról beszélek, valami ilyesmit képzelek magam elé.

A Korall-háromszög

A délkelet-ázsiai Korall-háromszöget Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek és Kelet-Timor határolja. Malajziában például tavaly döntöttek az ország legnagyobb védett tengeri területének és cápamenedékének számító borneói Tun Mustapha Park hivatalos természetvédelmi oltalmáról. Raja Ampat is a Korall-háromszögben terül el.

Mintha akváriumban úszna az ember

Azt mondják, aki egyszer eljut Raja Ampatra, annak nehéz lesz visszatérnie a civilizációba. Ezen a helyen koncentráltan található a világon fellelhető korallfélék 75 százaléka. A több mint 2000 féle fajta hal, a különleges vízi élőlények egészen bámulatos világba röpítenek. Szinte mindennapos a cápákkal – black tip, white tip sharks –, teknősökkel, delfinekkel való találkozás, és ehhez nem kell búvárnak lenni. Ha a földi halandó tud úszni pipával, akkor maszkban is olyan közel kerülhet a víz alatti világhoz, mint ahogyan sehol máshol: a szó szoros értelmében akváriumban érzi magát.

Raja Ampat különlegessége abban is rejlik, hogy kevesen ismerik, nehéz és költséges oda látogatni.

A sárga ruhás lány blogjában részletesen is írt már Raja Ampatról, érdemes elolvasni.

Fotók: Harmincz Rita

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik