Virágzó vidékünk

Ébredező teknősök, virgonc mókusok jelzik a tavaszt

A napokban kidugták orrukat a borzok és a nyestkutyák is védett, föld alatti vackukból.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban több állatfaj is téli álmából ébredezik, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Teknősfarm lett a betyárok egykori törzshelyéből Pokoltanyán
Rózsa Sándor és társai tették híressé a környéket, ma viszont békés hangulat várja az idekalandozó turistákat.

Az állatpark szárazföldi teknősei az időjárás hűvösödésével párhuzamosan minden évben inaktívvá válnak, páncéljukba húzódnak és enni is kevésbé bújnak elő. Hibernált állapotban történő áttelelésüket úgy biztosítják, hogy egy alacsony, de fagypont feletti, állandó hőmérsékletű, helyiségben helyezik el őket. A mostani telet teljes „mély álomban”, mozdulatlanságban, egy avarral bélelt dobozban töltötték a hüllők.

Ilyenkor szívverésük, anyagcseréjük lelassul, hőmérsékletük lecsökken, táplálékot nem vesznek magukhoz. A tavaszias hőmérséklet beálltával a napokban ébresztették őket. A fokozatos melegítést, fürdetést követően már elkezdték a táplálkozást is. A friss, vitamindús leveles növények fogyasztása, hamar helyreállítja az elmúlt hónapok néhány grammos tömeg veszteségét.

Átadják az ország egyetlen interaktív természetismereti napóráját
Március elején különleges újdonságokkal nyitja meg kapuit a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark.

Ugyancsak a napokban dugták ki orrukat a borzok és a nyestkutyák is védett, föld alatti vackukból, ahol a telet részleges téli álomban töltötték. Utóbbiak még táplálkozni sem bújtak elő, az ősszel felhalmozott zsírtartalékaikat használták a hidegebb hónapokban.

A parkban bemutatott vörös mókusok, a ligetben élő társaikhoz hasonlóan szintén egyre aktívabbak, és már az első vadvirágok is előbújtak az avartakaró alól.

Az idei szezonnyitás március 15-én 10 órakor lesz, melyre szeretettel várják a látogatókat.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik