Életmód

Felébresztették szunnyadó álmából a tótokföldi tanyát

Környezetbarát módszerekkel, saját kezűleg újították fel a lepusztult házat, hogy életvitelükkel is példát mutassanak a tanyájukon.
Korábban a témában:

Krémer Karina és Fogarasi Norbert még 2015-ben döntött úgy, hogy vidéken kezdik meg a közös életüket, és ehhez megfelelő helyszínt is találnak.

Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina

Sokáig keresgéltek Siklós környékén, hisz mindketten ott laktak korábban, Karinát pedig a munkája a mai napig a városhoz köti. Végül a Duna-Dráva Nemzeti Park csücskében leltek rá arra a településre és házra, amely mindkettőjük szívét megdobogtatta, és meglátták benne a lehetőséget. Ez a kicsiny aprófalu vagy inkább tanya pedig nem más, mint a kilenc lelket számláló Tótokföldje, ami tulajdonképpen a szintén picinyke Old község egyik külterületi részének számít közigazgatásilag, 14 kilométernyire Siklóstól.

Szándékosan kerestünk egy csendes, szinte lakatlan kis zöld zugot, ahová elvonulhatunk a világ elől, és megvalósíthatjuk a terveinket, ami a biogazdálkodást és a környezettudatos életmódot jelenti

– meséli Karina.

Norbi korábbi szakmai tapasztalatai a házfelújítás során is jól jöttek, hiszen vályogházakat renovált. A portát akkor pillantották meg, amikor Eperjespusztára mentek egy fóliakertészetbe, hogy saját maguknak is vásároljanak néhány palántát, a tanya pedig útba esett. Egy hét múlva megnézték, és rögtön eldöntötték, ez a ház kell nekik.

Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina

Kiderült, milyen kicsi a világ, hisz Karina egykori rendvédelmi tanáráé volt a ház és a hozzá tartozó 1,2 hektáros birtok. Mivel akkor még nem voltak Aranykalászos gazdák, előbb ki kellett vonatniuk művelés alól a területet, aztán pedig rögtön hozzá is láttak a felújítási munkálatoknak.

4 Fotó megtekintése

Felébresztették szunnyadó álmából a tótokföldi tanyát

Az a hosszútávú célunk, hogy önellátó települést hozzunk létre, vagyis az itt lévő házak mind magukat tartsák fenn előbb-utóbb. Ennek a kezdeményezésünknek nevet is adtunk, a birtokunkat Zelentor NaturFarmnak neveztük el, és terveink között szerepel, hogy hamarosan a környéket is elláthassuk 100%-os bio termékeinkkel

– említi Karina.

4 Fotó megtekintése

Felébresztették szunnyadó álmából a tótokföldi tanyát

Fotó: Krémer Karina
Még több +
Fotó: Krémer Karina
Még több +
Fotó: Krémer Karina
Még több +
Fotó: Krémer Karina
Még több +

Szeretnénk megosztani a nagyközönséggel a mindennapos küzdelmeinket, a módszereinket, a megoldásainkat, hogy segíthessünk minden érdeklődőnek, aki hasonló gazdálkodásra, életmódra adja a fejét. Példát mutatunk, hisz a környezettudatosságban ez a legfontosabb

– teszi hozzá a gazdasszonnyá avanzsált Karina.

Manapság már az interneten, a Facebook oldalukon is segítik az érdeklődőket.

Három éve lakik a tanyán életvitelszerűen a pár, és az elektromossági munkálatokon kívül mindent a saját két kezükkel újítottak fel. A tégláig lepucolták a házat, majd maguk készítették el természetes, környezetbarát anyagokból, vályogból, agyagból, mészhabarccsal, fából a külső és a belső részeket egyaránt. A terület nem volt közművesítve, így saját házi vízművet hoztak létre.

A fúrt kút segítségével a talajvizet hasznosítják minden olyan tevékenységhez – wc-öblítés, mosás, takarítás, jószágok itatása -, amihez nem szükséges ivóvíz. 

Az autentikus berendezésű és teljesen környezetbarát vidéki ház és tanya minden részletét úgy alakították és alakítják, hogy ne terheljék a környezetet.

Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina

A zöldségeket és gyümölcsöket is teljesen vegyszermentesen termesztik, egyelőre saját használatra, de idén Aranykalászos gazdák lettek, őstermelők, így nyártól piacra is hordják a megtermelt árut.

4 Fotó megtekintése

Felébresztették szunnyadó álmából a tótokföldi tanyát

Fotó: Krémer Karina
Még több +
Fotó: Krémer Karina
Még több +
Fotó: Krémer Karina
Még több +
Fotó: Krémer Karina
Még több +

A fő profiljuk egyelőre a kecsketenyésztés, 34 állat található belőlük a tanyán. A jószág minden részét hasznosítják: kecsketejet, sajtot készítenek, de a húsát is szívesen fogyasztják. Van még baromfi, csirke, kacsa, gyöngytyúk, pulyka, és hobbiállatként, a saját örömükre két szép lovat is tartanak.

A ház és a birtok csinosítgatása folyamatos, hisz egy vidéki házban, ráadásul egy ekkora tanyán mindig akad tennivaló.

Kiemelt kép: Krémer Karina

Dózerolás helyett csodát tettek a romos, öreg házzal
Ha valaki igazán kitartó, nincsen lehetetlen.

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.