Kertünk-Portánk

Tornácos ház őrzi a néhai vályogfalrakó mester emlékét Szentendrén

A ház felújítása a szakmai kihívás mellett a legszebb emlékek közé tartozik.

A Pándon élő Gáspár János vályogfalépítő mester munkásságáról több alkalommal írtunk,  hiszen az általa épített és felújított vályogházak az ország szinte minden részén megtalálhatók. A szakember rendszeresen közzéteszi befejezett munkáinak fotóit a Facebook oldalán, a gratulációk sokasága pedig  sosem marad el.

A vályogház és az egészséges, kiteljesedett élet találkozása
A mester gyerekkorában döntötte el, hogy felnőttként vályogfalból építi meg saját családi fészkét.

Gáspár mester 2018-as munkái közül a Szentendrei Skanzenben található rakott sárfalú – ahogy a szakmában mondják: fecskefalú – boltíves tornácos ház felújítása a szakmai kihívás mellett a legszebb emlékek közé tartozik.

Az én mesterem Marina Tóni bácsi, az utolsó, régi falrakók egyike volt. Egy lóvásárban ismertem meg az öreget, aki mellett később elsajátítottam a vályogfalépítés rejtelmeit. A Szentendrei Skanzenben lévő házat is ő építette, Tápióbicskéről vitték az agyagot hozzá, és az 1991-ben készült el. Tóni bácsi 2010-ben meghalt, így az élet szép ajándéka számomra, hogy engem, mint egykori tanítványát kértek fel az épület felújítására

– mesélte érdeklődésünkre Gáspár János.

Önmagában ezért is emlékezetes a szentendrei ház felújítása, és nem csupán a mester, hanem brigádjának két tagja számára is.

Amikor 2010-ben Tóni bácsi meghalt, unokája Pintácsi Palika még csak 13 éves volt, így nagyapja munkáit élőben nem ismerte. Miután a kőműves szakmát kitanulta, a brigádom tagja lett, azóta pedig nálam elsajátította a falrakó szakmát, így továbbviszi nagyapja ősi mesterségét. Azóta is együtt dolgozunk, ő is részese volt a skanzenbeli ház felújításának.Ugyanígy brigádom másik oszlopos tagja, Mészáros Zoltán is, aki dolgozott együtt Tóni bácsival, de a falrakást  már tőlem tanulta. Ezért is örültünk ennek a munkának, mert a történet elért a lelkünkig, és képzeletben megérintettük Tóni bácsi kezét

– foglalta össze Gáspár mester a felújításhoz kapcsolódó érzéseiket.

Képgalériánkban a munkafolyamat kevésbé látványos pillanataiba is betekinthetünk.

Galéria
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik