Kertünk-Portánk

Egy bámulatos környezetbarát otthon egyedi technológiával

A mini ház a környezettudatos vidéki életmód iskolapéldája.

Ausztráliában, Adelaide-ban, a civilizációtól távol épült az igazán figyelemreméltó off-the-grid csoda, az úgynevezett “Earthship-otthon”. A földbárkának is nevezett házak az utóbbi években egyre népszerűbbek, és világszerte egyre-másra bukkannak fel – írja a Living Big in a Tiny House.

Az Earthship egy olyan fenntartható építészeti forma, amely az off-the-grid elvére épül.

Fotó: Living Big in a Tiny House

Az off-the-grid az elektromos,  gáz-, víz- és csatornahálózatoktól független életet jelenti.

Esetünkben ez a lakók részéről önként vállalt életmódot jelent, a saját, független fekvésű kis házukban maguk termelik meg az életükhöz szükséges energiát az alternatív energiaforrások bevonásával: napenergia, újrahasznosított gumiabroncsok és hulladék. Egyedülálló építkezési kombinációt alkalmazva hozták létre látványos és rendkívül takarékos otthonukat.

Honnan származik ez az első pillantásra őrültnek tűnő elgondolás?

Az Eartship nevű kezdeményezés, ami az ilyen típusú házak összefoglaló elnevezése, Michael Reynolds építész találmánya, aki megpróbált megoldást találni a rengeteg szeméttermelésből és a megfizethető lakások hiányából adódó problémákra.

A megoldás keresésekor építette meg az első ilyen házikót. Termikus energiát és újrahasznosított anyagokat alkalmazott, valamint passzív napenergia-felhasználást, és természetes szellőzést tervezett az otthonba.

Azóta megalapította a “Earthship Biotecture” elnevezésű szervezetet is, aminek az Új-Mexikói Taos-i lakása ad otthont. Innen oktatja az építészeket, és világszerte készít ilyen figyelemre méltó “Earthship”-otthonokat.

Az  szervezet bemutatja, hogyan kell egy Earthship típusú otthont létrehozni, amelyet természetes és újrahasznosított anyagokból építenek meg, az energiatakarékosságot elsődlegesen szem előtt tartva.

Úgy tervezik ezeket a házakat, hogy saját felhasználásra állítson elő vizet, villamos energiát és ételt.

Fotó: Living Big in a Tiny House
Fotó: Living big a tinyhouse
Fotó: Living Big in a Tiny House

Ennek a háznak a tulajdonosai Martin és Zoe, akiket Michael munkája inspirált, és úgy döntöttek, hogy saját otthonukban valósítják meg ezt a „földbárka” típusú házépítést.

A mindössze 70 négyzetméteres otthon igen figyelemreméltó. Egyedi technológiával megalkotott ház, amely teljes mértékben a fenntarthatóságra fókuszál, a tervezéstől kezdődően egészen a kivitelezésig. Úgy építették, hogy rendkívül hatékony legyen, napenergiával biztosítja az áramellátást, vizet gyűjt és azt újrahasznosítja valamint stabil hőmérsékletet tart fenn. Természetesen fényben rendkívül gazdag, órási ablakai révén a növények fényárban fürdőzhetnek, ráadásként a ház lakóinak közérzete is határozottan jobb egy derűs és világos otthonban. Összességében elmondhatjuk, hogy a ház szimmetriájával és természetes görbületeivel fantasztikus  látványt nyújt.

Fotó: Living Big in a Tiny House

Az építkezés befejeztével a látványos és takarékos, környezetbarát otthonuk a „fenntartható otthon”, az “Earthship”-kezdeményezés mintapéldája lett Ausztráliában.

Kiemelt kép: Living Big in a Tiny House

Önfenntartó nomádként él rönöki hobbitházában a fiatal belga pár
Brüsszeltől 1200 kilométerre magyar földet választottak életterüknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik