Kertünk-Portánk

Sicc! Így tartsd távol a szomszéd macskáját

Mit tehetünk, ha a szomszéd macskája a kertben matat, a lábtörlőre piszkít, a kerti székben alszik?

Cuki, édes, bújik, dorombol… a miénk. A szomszédé már nem biztos.

A kertes házban lakók sokszor panaszkodnak arra, hogy a környék macskái átjárnak és mindent összepisilnek, letipornak, belefetrengenek a virágokba vagy tele az ágyás macskakakival. Hiába a cicákat nem lehet megkötni, nem lehet portán belül tartani. Szabad jószágok, arra mennek, amerre kedvük szottyan.

Terápiás cicája van a szekszárdi könyvtárnak
Van olyan kisgyerek, aki kifejezetten a cica miatt kíséri el anyukáját a könyvtárba.

De akkor mégis mit lehet csinálni, hogy a mi kertünket elkerüljék? Milyen trükkök vannak a macskák elriasztására?

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány általánosságban alkalmazott praktikát. A cél természetesen a távol tartás, nem a cicák megölése, így  olyan ötleteket gyűjtöttünk, amelyek az állatokra nem veszélyesek.

Fotó: Unsplash

Macskamenta
Néhányan esküsznek rá, hogy a macskák gyűlölik az illatát, és elkerülik a környéket, ahol ültetve van, mások szerint viszont épp ellenkezőleg. Egyes cicákból párzáshoz hasonló tüneteket is kivált, megint más cicák rágják és szinte ,,betépnek” tőle.

Macskariasztó spray
Rutinos kerttulajdonosok esküsznek rá, hogy a mezőgazdasági boltokban kapható macskariasztó spray hatása napokig is eltart. Remekül használható, ha a szomszéd macskája területjelzés céljából levereti az ajtót, kerti bútorokat.

Fotó: Unsplash

Ecet
Lemosáshoz sokan a Domestost használják, viszont a cicák kifejezetten szeretik az illatát. Épp ezért érdemes kipróbálni az ecetet. Lemosáshoz tökéletesen alkalmazható, és a macskák ennek a szagát ki nem állhatják.

Citrus illat
Ugyancsak riasztó, nem szeretem illat a macskák számára a citrusfélék illata. Jó lehet a narancsolaj, a citromlé. A lábtörlőre rakott narancshéj, citromhéj, citromkarikák is beválhatnak.

Foto: Unsplash

Kutyaszőr
Sokan esküsznek rá, hogy a kihelyezett, odafogatott kutyaszőr is hatásos lehet pl. a lábtörlőt megtisztelő cicák ellen.

Bors, büdöske, kígyóuborka
Néhányan a kiszórt borsra, mások a büdöske virágra, megint mások a kígyóuborkára esküsznek. Mindegyiket ki lehet próbálni, hátha a szomszéd macskája épp ezekre allergiás.

Foto: Unsplash

Kutya
Persze sokan javasolják, hogy ha valaki nem tűri a macskákat, tartson kutyát. Ez is jó megoldás lehet, bár a kutyusok is tudnak a kertben csúnya pusztítást véghezvinni. És a kutya-macska ellentét sem mindig igaz. Sok kutyának semmi gondja a cicákkal, ha megszokják egymást akár még együtt is alszanak.

Foto: Unsplash

Mindenható módszer nem létezik, hisz a cicák roppant szeszélyes jószágok, a fent felsorolt tippek valamelyike azonban beválhat, és távol tarthatja a nem kívánt betolakodókat.

És még egy tipp, ami működhet:

Keep your cat in your yard…

Help keep your cat in your yard with this fence attachment.

Közzétette: Cheddar – 2018. július 13., péntek

Kiemelt kép: Unsplash.com

Kidobott gumiabroncsokból készülnek a menhelyi állatok fekhelyei
Névre szóló, egyedi fekhelyeket készít a brazil fiatalember.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik