Virágzó vidékünk

Európa legjobb állatkertjei közé került a nyíregyházi Sóstó Zoo

A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában.

Anthony Sheridan állatkert-szakértő alapítványa 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján. A Nyíregyházi Állatpark a félmillió látogatólétszám alatti kategóriában negyvennégy állatpark közül lett a legjobb 2018-ban, megismételve ezzel a 2015-ben – két másik dániai állatparkkal holtversenyben – elért elsőségét. Kiemelkedő jelentőségű állatkollekciójával, folyamatos fejlesztéseivel Európa legjobb tizenkét állatkertje közé emelkedett a nyíregyházi Sóstó Zoo.

Gyönyörű nevet kapott a Nyíregyházi Állatpark kiselefántja
Kimani névre keresztelték a látogatók a Nyíregyházi Állatpark júniusban született afrikai elefántborját.

Az értékelési rendszer nem változott az elmúlt évekhez képest, az állatkerteket a látogatói szám mellett a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a rentabilitás és szervezeti működés mint legfontosabb szempontok alapján vizsgálták. A három évvel ezelőtt elért eredményéhez képest a Nyíregyházi Állatpark növelni tudta pontjainak számát úgy, hogy ebben még nincsenek benne például a folyamatban lévő, csaknem 22 millió euró (7 milliárd forint) értékű beruházási csomag befejezéséért adható pontok sem.

Extra pontokat kapott a park például új állatházak és állatkifutók létrehozásáért, a hatnyelvű információs táblák kihelyezéséért, a kiemelkedő oktatási tevékenységért, de botanikában, erőforrás-gazdálkodásban és információközlésben egyaránt sikerült előbbre lépnie.

Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a Zöld Piramisban, a Nyíregyházi Állatparkban 2018. november 22-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

A kategória első hat helyén olyan híres és látogatott parkok vannak, mint a németországi Magdeburg és Krefeld, az olaszországi Busselango vagy a 2015-ben Nyíregyházával megosztott első helyezést elérő dániai Aalborg és Odense. A kiemelkedő természeti környezetben fekvő nyíregyházi park az első számú turisztikai attrakció Magyarország keleti felében, évről évre egyre több turistát fogad. A park rengeteg látogatót vonz Szlovákiából és Romániából, valamint egyre többet Ukrajnából, Lengyelországból és Nyugat-Európa országaiból.

Tüneményesek a nyíregyházi pandaikrek
A 9 hetes ikerpár születése igazi szenzációnak számít.

A jövő évi értékelésben már az 500 ezer és egymillió közötti látogatószám szerinti kategóriában minősítik majd a Nyíregyházi Állatparkot: az előzetes adatok szerint az állatpark év végéig átlépi az 530 ezres látogatószámot, írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik