Virágzó vidékünk

Kivirágzott a tündérrózsák királynője Nyíregyházán

Csupán néhány órán át pompázik.

Igazi különlegességet tekinthetnek meg a botanika iránt érdeklődő látogatók a Nyíregyházi Állatpark Viktória-háza előtti medencében. Augusztus 20-án a kora délutáni órákig hófehér színben pompázott a tegnap esti órákban kinyílt amazonasi óriás-tündérrózsa, amelyet a tündérrózsák királynőjének is neveznek.

Ez a királynő

Az amazonasi óriás tündérrózsa a tündérrózsa félék legnagyobb képviselője, az Amazonas lassú folyású mellékfolyói lakója. Felhajló szélű levelei a természetben akár 2-3 méter átmérőjűek is lehetnek. A víz alatt érlelődő termése gyermekfej nagyságú is lehet, és akár 400 magot is tartalmazhat. Beérése után szétesik és a magok a felszínre bukkannak, ahonnan nagy távolságokra is eljutnak. Őshazájában, az Amazonas árterületén gyűjtik a termése magját, melyet zölden főzeléknek fogyasztanak, szárítva majd őrölve pedig kenyeret készítenek belőle.

Fotó: MTI – Balázs Attila

A Magyarországon szabadban és csak néhány órán át virító növény nem csak kellemes illatával, hanem a külső hőmérséklettől 4-5 C fokkal magasabb hőmérsékletével is magához csábítja a rovarokat, hogy elvégezzék a beporzását. A megtermékenyülés után várhatóan hétfőn a szirmai egy rövid ideig rubinvörös színűek lesznek, majd összezárulva a mélybe merül – olvasható a Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán.

Kiemelt kép: MTI – Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik