Virágzó vidékünk

Megmutatta magát a Nyíregyházi Állatpark új kedvence

A szülőpár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait.

Megszületett a negyedik fehérkezű gibbon a Nyíregyházi Állatparkban. A jelenleg kéthetes utód minden percét anyja hasán csimpaszkodva tölti – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezető-szóvivője szerdán az MTI-vel. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt, a tenyészpárnak a mostani a negyedik kölyke.

A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit négy-hét hónapos koráig szoptatnak. A szülőpár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges éneket a látogatók és a park hoteleiben megszállók a kora reggeli és a déli órákban is hallhatják.

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, az egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.

A természetben veszélyeztetett állatok. A faj egykor Délkelet-Ázsia hatalmas trópusi erdőiben élt Burmától a Maláj-félszigeten át a Nagy-Szunda-szigetekig, ám élőhelyük drasztikus csökkentése, az állatkereskedelem és az orvvadászat miatt egyedszámuk erősen lecsökkent.

Fotók: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik