Életmód

Egy spanyol falu világörökséggé nyilvánítaná a szabadtéri csevegést

Raquel Maria Carbonell Pagola/LightRocket via Getty Images
Raquel Maria Carbonell Pagola/LightRocket via Getty Images

Nyár esti rituálé Spanyolországban, hogy a nappali hőséget követően az emberek kiülnek a székeikkel az utcára és csevegnek egymással. Egy spanyol falu most ezt a tradíciót ismertetné el az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ), mint kulturális örökség, írja a Guardian.

José Carlos Sánchez, a körülbelül 1400 fős Algar polgármestere arról beszélt, a cél az, hogy megvédjék a több száz éves hagyományt a közösségi média és a televízió által okozott fenyegetéstől.

Ez pont az ellenkezője a közösségi médiának

– fogalmazott.

Közölte, már be is nyújtották a kérelmet, hogy a szabadtéri csevegés UNESCO világörökségi státuszt kaphasson, így csatlakozhatna például a finn szaunakultúrához vagy a bosnyák fűnyíróversenyekhez a hosszú listán.

Vissza akarunk térni ahhoz, hogy mindenki az ajtaja előtt beszélgessen ahelyett, hogy a Facebookot görgetné vagy a televíziót nézné az otthonában

– tette hozzá a polgármester.

Szerinte ezzel a szokással energiát is spórolnak meg, hiszen addig sem kell működtetni például a légkondicionálókat, de a közösséghez való tartozás érzését is erősíti a tradíció.

A lakosok kijönnek az utcára, ami egyfajta terápiával ér fel, hiszen nem érzik magukat egyedül. Történeteket mesélnek, megvitatják a problémákat, a szomszédok pedig próbálnak segíteni

– mondta.

Az aprócska falu lakói egyébként örülnek is a kezdeményezésnek, de mivel lassú folyamatról van szó, évekbe is telhet, mire a szabadtéri csevegés világörökségi státuszt kap.

Kapcsolódó
Csodás helyszínekkel bővült a világörökségi lista
Az Atlanti-óceán partján álló több mint 400 éves Cordouan világítótorony is a világörökség része lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik