Kertünk-Portánk

Nyolc év alatt készült el a párját ritkító gyönyörű kerítés

Varjú György
Varjú György
23 méter hosszú, az ezermester csúcsdíszeket is szeretne készíteni rá.

Gácsi Varga László hegesztőként dolgozott hosszú évekig, de a kovácsolás érdekelte, a rozsdamentes acél pedig a kedvenc anyaga volt mindig, mert nem igényel ápolást.

Kapcsolódó
Kovácsoltvas virágokat és szecessziós álmokat rejtenek a gyönyörű bérházi gangok
Timár Gertrúd és Jándi Péter csodálatos hobbijukkal, a fotózással értékeket őriznek.

10 évvel ezelőtt nagyon felkapottak lettek a kovácsoltvas dolgok, sorra készültek a kovácsoltvas kerítések, de László gyakran szembesült azzal, hogy igazi kézi munka nemigen akad köztük. Akkor határozta el, hogy bár a szakmája nem kovács, mégis megpróbál kovácsolni valamit – méghozzá rozsdamentes anyagból.

Az elhatározást tett követte, és sok utánajárás, rengeteg munka után elkészült egy csodálatos, 23 méter hosszú kerítés, ami ma a Városföld községben lévő házuknál pompázik.

A hogyanról kérdeztük Lászlót.

Varjú György

Mikor elhatároztam, hogy megpróbálok rozsdamentes acélból kerítést kovácsolni, utánanéztem az interneten, miként lehetne, de semmiféle információt nem találtam róla, így autodidakta módon, a magam kútfejéből kezdtem el a munkát, és tapasztaltam ki azt, hogy hogyan lehet ezt az anyagot kovácsolni

– árulta el László.

Akkoriban Ausztriában dolgozott, így a kerítés csak munka után és hétvégéken készült. Hosszú folyamat volt, 8 évig tartott, mire a jelenlegi formáját elérte.

A barokk stílusban készült kerítés kimondottan díszes, nagy virágok, virágszirmok egyvelege. László tervezett rajta mindent, a díszeket, motívumokat is.

Varjú György

Érdemes tudni, hogy a kovácsok nagyjából 100 féle motívummal dolgoznak, ezeket kombinálják, variálják. Én is ebből a készletből dolgoztam, ezeket a motívumokat kombináltam össze saját elgondolásom szerint. A kerítés nagy virágcsokrát például 4 hónapig készítettem

– mondta el a mester, aki jelenleg a házuk teraszának korlátján dolgozik, de tervez még két díszkaput is.

A kerítést sem fejeztem még be teljesen. Szeretnék még rátéteket, csúcsdíszeket készíteni rá

– árulta el László.

Kapcsolódó
Mesebeli figurákat kelt életre a láncfűrészes fafaragó
Mókusok, medvék, fakopácsok, baglyok kerülnek ki többek között a keze alól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik