Kertünk-Portánk

Kovácsoltvas virágokat és szecessziós álmokat rejtenek a gyönyörű bérházi gangok

Timár Gertrúd és Jándi Péter csodálatos hobbijukkal, a fotózással értékeket őriznek.

Szecesszió, eklektika, romantika, és historizmus – a századforduló páratlan szépségű stílusait nehéz nem észrevenni Budapest utcáin sétálva. A szűk utcákat járva gyakran szegélyezik utunkat évszázados, emeletes bérházak, elhanyagolt homlokzatuk mögött csodálatos udvarok, kovácsoltvas erkélyek, izgalmas csigalépcsők húzódnak meg szerényen, már-már elfeledetten.

Pompás kilátás a Múzeum-körút 7. szám alatti Unger-ház zárt folyosójára, gangjára – Fotó: Nagy Zsolt Levente
Elfelejtett kastély, amit három hónapig Sissi újraálmodott ruháival népszerűsítettek
Platthy kastély, ahonnan Kazinczy Ferenc 20 évig irányította az irodalmi életet.

Gyönyörű, évszázados épületek hajdan élt mestereinek valódi műremekeit kutatja és teszi közkinccsé néhány lelkes pesti fotós. Eredetileg az ötletgazda, Jándi Péter közlekedés- és villamosmérnök, közgazdász kezdte felkutatni és objektívvégre kapni a régi bérházakat. Különlegesen értékes fotógyűjteménye sok más fotós munkáival kiegészülve folyamatosan gyarapszik, megörvendeztetve ezzel a hazai építészet és iparművészet iránt érdeklődők népes táborát.

Budapest, Október 6. utca 24. gangjának képe a metszett üvegablakon át – Fotó: Nagy Zsolt Levente

Gang, vagy függőfolyosó, eldugott cselédlépcső, kovácsoltvas rácsok, és festett gipszstukkók – különös csengésű szavak, melyek ma már idegenül hatnak, jóllehet száz esztendővel ezelőtt még közismertek voltak a városi polgárok számára. A polgári házak és egykor oly csillogó paloták még elhanyagolt állapotukban is tekintélyt parancsoló, pazar gazdagságról tanúskodnak.

Péter izgalmas hobbija, és ezzel együtt egy facebook-oldal története egészen hétköznapi módon kezdődött,

az egész egy Budapest 100-on indult, néhány évvel ezelőtt: ott baktatva és fotózgatva kaptunk rá a régi épületek felfedezésére, és fotózására. Persze eleinte mindent, amire rácsodálkoztunk, lefényképeztünk.

-mondta a Sokszínű Vidéknek Timár Gertrud, aki Péter mellett adminként segíti az oldal működését.

Eleinte csak saját fotók kerültek fel az oldalra, aztán ahogy nőtt az oldal ismertsége és kedvelőinek száma, néhányan saját fotóikat is elküldték posztolásra.

Galéria
Adria -palota, Szabadság tér 16.-Zoltán utca 18. - Fotó: Jókúti György

Az oldal szerkesztői Horváth László, aki a Budapesti Városvédő Egyesület fotós csoportjának tagja, dokumentarista igényességgel mutatja be a város eltűnő értékeit, Nagy Zsolt Levente, aki különleges fotóin mutatja be a főváros értékeit, és Jókúti György, akinek fantasztikus tánc-, színházi- és jazz-koncertfotóit színesíti a magas színvonalú épületfotózás.

A “gangvégek” ötlete egy József körúti, valódi “gang-vég”  láttán fogalmazódott meg bennünk, utána Péter saját oldalán kezdett bele tematikus fotósorozata posztolásába. A sokadik hasonló poszt után döntöttünk úgy, hogy önálló oldalt indítunk a sorozatból, “Gangvégek, avagy egyszer a körfolyosó is véget ér” címmel.

-mondta Timár Gertrud.

Mára többé-kevésbé kialakult, állandó beküldőkkel működnek, akik leginkább tehetséges amatőr- és hobbifotósok, bár van egy-két igazi profi fotós is a felvételek készítői között.

Galéria
Berzenczey utca 11. cselédlepcsője-Fotó: Dragon Tamás

Mindig vannak új fotósok, akik csatlakoznak, Gertrud és Péter mindenkinek és minden felfedezésnek örülnek, szeretettel fogadják őket. Van, aki ragaszkodik a névtelenséghez, ők az “anonim gangtársak”, de a legtöbben örülnek, ha a nevük alatt jelenik meg a felvételük.Oldaluk kifejezetten az épületek belső, rejtett értékeire koncentrál, nem foglalkozik a homlokzatokkal, az épületek külső megjelenésével, hiszen remek rokon oldalak működnek, amelyek a homlokzatok bemutatását tűzték ki célul.A tematika, ahogy az oldal “ars poetica”-ja jelzi: Körfolyosók, függőfolyosók, gangok, esetleg fő- és melléklépcsők, mosókonyhák, belső udvarok, alapvetően Budapesten.

Még romos állapotban is szépen ragyog az Andrássy út 52. kapualja – Fotó: Horváth László

Bár valóban Budapest-központú a tematika, már csak azért is, mert itt jellemzőek leginkább a “gangos házak”, mégis, ezek mellett vidéki városainkban, sőt, a határokon túl fényképezett gangoknak is szívesen helyt adnak oldalukon.

A szabadkai városháza enteriőrje – Fotó: Debrentei Edit

És nem csak a gangoknak: minden szép vagy érdekes, sajátos hangulatot hordozó belső értéket szívesen megmutatunk, így például a lakónévsorok, kapualjak, felülvilágítók, lépcsőházak, korlátok vagy mosókonyhák is bemutatásra kerülnek a gyűjteményben.

-meséli Gertrud.

Galéria
A Népszínház utca otthonos gangja - Fotó: Kecskemétiné Szántó Krisztina

Technikailag roppant változatosak a fotók: mobiltelefonostól a legújabb optikákkal készült fotókig bezárólag minden előfordul. Több kép inkább a látásmódja, a bemutatott téma miatt izgalmas, míg mások szinte művészi alkotások. Nem csak a kellemes, a harmonikus, idilli részletek mellett a “romlás virágai” is helyet kapnak gyűjteményükben, illetve alkalmanként szociofotók is.

Több, gangos tematikával foglalkozó művész is megtisztelt minket műveinek bemutatásával, így Papageorgiu Andrea, Gesztelyi Nagy Zsuzsanna, Kósa Gergely, vagy az oldalunk profilképének alkotója, Debreczeny Zoltán is.

-tette hozzá Gertrud, nem kis büszkeséggel.

Az oldal időnként érdekes feladatok megoldásában is szerepet játszik, például forgatási helyszínek felkutatásában. Kerestek már náluk fotón szereplő lépcsőházat, de az Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf is fordult az oldal kedvelőihez, hogy filmjéhez megfelelő helyszínt javasoljanak.

Szinte látjuk magunk előtt Boka alakját a kopott udvaron – Lujza utcai udvar – Fotó: Nagy Zsolt Levente

Érdekes eset volt, amikor a közelmúltban egy gangtársnőjük esküvői fotóhelyszínéhez hasonló enteriőr felkutatásában kérte segítségüket.

Jelenleg érlelődik egy kiállítás gondolata a Gangvégek fotóiból, amelynek megrendezésére várhatóan decemberben, a Blaha Lujza téri Nemzeti Szállóban kerül majd sor.

Kiemelt kép: Jókúti György

Virágorgia és csodapaloták az Alföld Párizsában
Szegedi séta a virágos napfény városában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik