Életmód

Embernek maradni az embertelenségben! Film készül gróf Széchenyi Zsigmondról

A készülő dokumentumfilm segítségével visszatekinthetünk gróf Széchenyi Zsigmond életének megannyi korábbi epizódjára, ami mindenki számára komoly történelmi és társadalmi korképet ad a világ legváltozatosabb századának pillanataiból.

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről, ezzel állítva emléket születésének 120. évfordulójára.

A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja a Fekete-kontinens múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére.

Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 93 éves özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Az izgalmas és lebilincselő képi világú dokumentumfilm mecénása a Takarék Csoport.

Gróf Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó, író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon. Vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában.

A készülő film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be

Erről írt könyve, a Denaturált Afrika nem csak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett abban a megvilágításban, ahogy a gróf látta az akkori állapotokat.

Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazás állami megbízásból egy állatgyűjtő és expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum „56-os” forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált.

A most készülő dokumentumfilm lehetőséget ad arra, hogy visszatekinthessünk gróf Széchenyi Zsigmond életének megannyi korábbi epizódjára, ami mindenki számára komoly történelmi és társadalmi korképet ad a világ legváltozatosabb századának pillanataiból.

2018 augusztusában a filmes stábunkkal végig jártuk Széchenyi gróf ikonikus szafariútvonala által érintett tájakat, és számos – ma is üzemelő – szálláshelyet. Az állatvilág és a városiasodó környezet változásának sokszor lehangoló eredménye már Széchenyi könyvében is megjelent és mi ezt hatványozottan tapasztaltuk.

– hangsúlyozta Vida József, Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film vezető producere, aki személyesen részt vesz a forgatásokon és a kutatómunkában is.

 A film forgatásába az értékmegőrzés szándékával vágott bele a Takarék Csoport. Egy természetfilmbe ágyazott, Széchenyi életét bemutató, utazásokkal teli, eredeti dokumentumokkal alátámasztott, izgalmas, hiteles filmet forgatunk. Az alkotás várhatóan érdekes filmcsemege lesz és komolyabb érdeklődésre tarthat számot.

A film készítésében olyan elkötelezett szakemberek vesznek részt, mint például a rendező Lerner János, aki maga is Afrika szakértő, lelkes természetvédő, Tóth Zsolt Marcell operatőr, aki hazai és nemzetközi szinten elismert természetfilm készítő, hosszú évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött, vagy Bak Zsuzsa dramaturg, írónő három könyv, megannyi publikáció és egy színdarab után most a mi filmünk forgatókönyvén dolgozik” – nyilatkozta Lajos Tamás producer.

Lenyűgözően szép természeti felvételeket tudtunk rögzíteni, de közben láttuk az afrikai változások és a rohamosan terjedő civilizáció árnyoldalát is. A dokumentumfilm elkészítéséhez az özvegy visszaemlékezéseit, eredeti fotódokumentációt, amatőr filmanyagot, érdekes naplórészleteket is felhasználunk.

A most készülő dokumentumfilm alkalmat ad majd arra, hogy visszatekinthessünk gróf Széchenyi Zsigmond életének megannyi korábbi epizódjára, mely történetek mindenki számára komoly történelmi és társadalmi korképet adnak a világ legváltozatosabb századának pillanataiból.

Célunk, hogy megmutassuk, meg tudunk maradni embernek az embertelenségben– jelentette ki Vágvölgyi Bence, a film ötletgazdája.

Reményei szerint e film majd hozzájárul ahhoz is, hogy a nagyközönség megértse a vadászat szerepét, jelentőségét, abban ne csak „úri huncutságot” lásson.

A filmet várhatóan 2019 második felében mutatják be az alkotók.

Felelősen kell tanulni és tanítani az erdő szeretetét
Az erdőre sokféleképpen lehet gondolni. Valaki csak a szúrós növényeket, a bogarakat, barátságtalan állatokat látja. Valakinek pedig ez az élete, az
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik