Virágzó vidékünk

Gyönyörű vidéki kúria lett a romos udvarházból

Az Őrség egyik gyöngyszeme a felújított épület.

Őriszentpéteren állt egy romos, mégis elragadó udvarház, az 1800-as években épült kúria, amit kikezdett az idő vasfoga, miután évtizedekig gazdátlanul állt. 2018 márciusában viszont Bodi Eszter, a The Style Police dizájnere kezelésbe vette a tulajdonos kérésére a romos épületet, és bájos vidéki kúriát varázsolt belőle.

Fotó: Batár Zsolt

Az épület minden apró részletén látszik, hogy Bodi Eszter igazi szenvedéllyel álmodta meg azokat, és vezette a kivitelezési munkálatokat.

A felújítás során a vezérelv a hagyományos elemek megőrzése volt a modern építészet korszerű ötvözésével.

Az öthektáros földterület és a megújult udvarház Fabricius Gábor tulajdona, aki a fővárosi hajtásból elvonulhat ide bármikor egy igazi, stresszmentes vidéki kikapcsolódásra, vagy akár filmes rendezvények, fesztiválok színhelyéül is szolgálhat a patinás épület, ha a tulajdonos filmes szakember épp úgy gondolja. A birtokon folyik át a Szala patak, az Őrség idilli tájába pedig szépen belesimul az autentikus vidéki ház.

Az épületben még állt a víz, amikor tavaly márciusban nekiláttunk a felújítási-átépítési munkálatoknak. Júniusra lakható állapotba került a kúria

– meséli lelkesen az épület felújításáról Eszter.

Fotó: Batár Zsolt

A stílusos tornácról egy csésze forró kávé mellett is élvezhetjük a napsütést és a kilátást.

Fotó: Batár Zsolt

Az előszoba járólapjait is újrarakták, ahogy a ház egészéét. A természetes anyagok használata, a részletek aprólékos átgondoltsága mind csak fokozza a klasszikus összhatást.

Fotó: Batár Zsolt

A fából készült bútorok dominálnak az egész házban, melyek melegséget, meghittséget varázsolnak a nagy belmagassággal rendelkező terekbe is, amit az álgerendázat beépítése finoman és stílusosan zár le.

Fotó: Batár Zsolt

A rusztikus faanyagok, a natúr színű szőnyeg és a számtalan apró részlet mellett a fehér cserépkandalló valódi meghittséggel tölti be a lakályos hálószobát.

Fotó: Batár Zsolt

Rusztikus faasztal, igazi cserépkályha. Az asztallap fölé mélyen belógó, Bodi Eszter StylePolice dizájner kreálta csillár már csak hab a tortán.

Fotó: Batár Zsolt
Fotó: Batár Zsolt

A kézzel festett szekrény is egy egyszerű, ám annál szebb részlet.

Az óriási tanyához tartozik kinti zuhanyzó, wc és tárolóhelyiség is, amit a hajdani disznóól és pajta átalakításával hoztak létre.

A napfényben fürdőző fehér falak természetes egyszerűséggel simulnak a tájba. Az autentikusan felújított kúria minket is elvarázsolt vidéki bájával.

Kiemelt kép: Batár Zsolt

Önkéntes utazók segítségével kelt új életre egy romos kúria a Balaton-felvidéken
Work and holiday program önkéntesei varázsoltak újjá egy 18. századi udvarházat Diszelen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik