Virágzó vidékünk

Önkéntes utazók segítségével kelt új életre egy romos kúria a Balaton-felvidéken

A work and holiday programokról eddig olyan összefüggésben hallottunk, hogy a rendszer segítségével biztonságos módon messzi egzotikus tájakra lehet utazni néhány óra napi munkáért cserébe – gyakorlatilag ingyen.

A kosztért és kvártélyért a munkánkkal fizetünk – így olyan távoli országokban tölthetünk el fél, vagy akár egy évet, mint Ausztrália, Új-Zéland, vagy Dél-Korea. Itt a rendes turistáskodáson túl a munka révén bekapcsolódhatunk a helyiek mindennapjaiba, életre szóló tapasztalatot, kalandot, és nem utolsó sorban stabilan erős nyelvtudást szerezhetünk.

A workaway oldalát böngészve fedeztem fel, hogy ez a nagyszerű kezdeményezés fordítva is működik, a világ legtávolabbi pontjairól szívesen érkeznek hozzánk turisták, hogy szállásért és ellátásért cserébe 4-5 órában segítsenek a ház körül, ilyen módon kerüljenek közelebb az itt élőkhöz, legyenek részesei a mindennapjainknak, vegyenek részt az életünkben.

Az oldalon a magyar házigazdák között nézelődve egy teljesen ismeretlen világ tárul elém: jelenleg 162 host várja a kalandozni vágyó utazókat az otthonukba, segítségért cserébe.

A házigazdák általában vidéken élő fiatal családok, gazdálkodók, biofarmerek, vagy művészek. De önkéntesként lakhatnék akár Budapesten is, ingyen, ha besegítek egy lakásfelújításba, vagy beletanulhatnék a gyógyfüvekkel történő gyógyításba Vindornyafokon,

de csatlakozhatnék két holland virággyerek művészeti projektjéhez is, Bács-Kiskun megyében, hogy megtapasztaljam a totális flow élményt.

Ebben a színes forgatagban akadt meg a szemem a Diszeli Kúriáról készült képeken. Főúri báj, romantikusan megejtő eklektika, jó ízléssel összeválogatott holmik egy tágas udvarházban, és a gondosan dokumentált folyamatosan megújuló környezet. Ez valami csodavilág az én szememnek.

Hányan álmodoztunk arról romos kúriák, kastélyok előtt állva, hogy úr isten, de jó volna megvenni és felújítani. Szinte láttuk magunkat a nappaliban a kandalló előtt ülve: a kandallóban ropog a tűz, mi pedig büszke elégedettséggel nézünk végig kúriánk termein – ez az, amiről álmodtunk, ez az, amiért megdolgoztunk. – Aztán felébredünk, és némán nyugtázzuk, hogy bilibe lóg a kezünk.
Mert ha valamilyen szerencsés véletlen folytán jutányos áron megcsípnénk egy ilyen ingatlant, az ingatlan vételárának kifizetésével véget is érne az örömittas diadalmenet, hiszen egy ilyen romos épület felújítása horror összegekbe kerülhet.

De lám, létezik olyan vagabond vállalkozó szellemű kúriatulajdonos a Balaton-felvidéken, aki fittyet hány a gondra, és udvarházát önkéntesekkel újítja fel. Vendégei helyes világutazók, akikkel úgy élnek együtt, mintha egy fesztiválon lennének, miközben azért dolgoznak is. Azért, ez elég menő.

A workaway oldalon keresztül nem tudom a házigazdával felvenni a kapcsolatot, mert ahhoz, hogy beszélni tudjak a vendéglátókkal regisztrálnom kell, ami díjköteles, évi 36 euróért cserébe kereshetem fel a szállásadókat. De kis nyomozás után megtalálom a kúriát a legnagyobb közösségi oldalon.

A Diszeli Kúria történetéről a tulajdonos, Németh Szabolcs mesél a Sokszínű Vidéknek

Fotó: Diszeli Kúria

Mikor kezdtek bele az építkezésbe?

Hetedik éve. Ez lesz a 7. év.

Mi volt eredetileg az épület?

Ez egy 18. században épült nemesi udvarház volt és magtár, az egyetlen ilyen a településen.

Fotó: Diszeli Kúria

Nem féltek belevágni?

Az ingatlanválság kellős közepén jutottunk hozzá az épülethez. Egy svájci alapítványtól vettük meg, ők gyerekeket szerettek volna itt üdültetni. Először én voltam a legelszántabb, majd szépen lassan az egész család és a baráti kör is beleszeretett.

Milyen állapotban volt az épület?

Az építkezésről vannak fent a Facebook oldalunkon képek, ott lehet látni, hogy volt olyan, hogy beomlott a tető, csak a falak álltak. Nagyon leromlott állapotban volt a kúria.

Fotó: Diszeli Kúria

Hol tartanak a felújítással most?

A kúria egy része már lakható, illetve a magtár is közelít a végleges állapothoz. Fogadóként idén nyáron szeretnénk megnyitni a kapukat a nyaralni vágyók előtt.

Miért pont a workaway program?

Nem csak a workaway-el állunk kapcsolatban, jönnek hozzánk önkéntesek a helpx-től is. Már korábban ismertük ezt a lehetőséget.

Fotó: Diszeli Kúria

Milyen tapasztalataik vannak az önkéntesekkel kapcsolatban? Mekkora részét végezték az önkéntesek a felújításnak, és mekkora részt csináltak szakemberek?

A felújítás tetemes részét az önkéntesek végezték el. Ez 7 év munkája. Környékbeli szakemberek is kivették a részüket a munkálatokból, de a munka dandárját az önkéntesek végezték el, az, hogy itt tartunk ma, inkább a vendégek érdeme.

Szempont volt-e, mikor elfogadták az önkéntesek jelentkezését, hogy értsenek a házfelújításhoz, hogy teszem azt ács legyen a szakmájuk, vagy kőműves?

Nem volt szempont. Az volt a lényeges, hogy lássuk, hogy képesek lesznek majd együttműködni a csoporttal. Egyébként mindenki jelentkezését elfogadtuk.

Fotó: Diszeli Kúria

De azért kellett valaki, aki a sok amatőr házépítőt összefogja, aki koordinálja a munkálatokat, átlátja a rendszert. Valakinek van építő, vagy építész végzettsége a családban?

Nincs. Én voltam az, aki összefogtam az önkénteseket, a nevelőapám építész, mellette tanultam bele, lestem el azt, minek hogyan kell következnie.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Nyáron megnyitjuk a fogadót,  jövő évtől éttermet is szeretnénk. Tervben van még egy medence kialakítása, és szeretnénk, ha kulturális rendezvények helyszínévé válna a kúria, kiállításokat szeretnénk rendezni, koncerteket… És úgy tervezzük, hogy mi is ideköltözünk, állandóra.

Fotó: Diszeli Kúria

Mit tanácsolna azoknak, akik esetleg most elgondolkodnak azon, hogy ők is felcsapnak vendéglátónak a workaway rendszerében?

Ez egy nagyon hasznos, és jó dolog. Kinyílik, kitárul a világ. Új embereket, és kultúrákat lehet megismerni a Föld minden részéről. Nálunk 200 önkéntes járt a 6 szezon alatt, érkeztek hozzánk Ausztráliából, Új-Zélandról, Ázsiából, Dél-Amerikából, Észak-Amerkából sokan, és persze Európa országaiból. Nagyszerű embereket és színes egyéniségeket ismertem meg.

A Diszeli Kúria Facebook oldalát itt találod.

Ha még több képet szeretnél látni a kúria megújulásáról, lapozd végig a galériát!

Galéria
Fotó: Diszeli Kúria

Kiemelt fotó: Diszeli Kúria

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik