Virágzó vidékünk

Csipetnyi Versailles egy magyar kastélyban

Szépség, hagyomány és csábítás.

A köztudatban a fertődi Esterházy-kastély a párizsi Versailles méltó párja, ám van Magyarországon egy kastély, mely szintén azt “mondja magáról”, hogy a magyar Versailles. Mielőtt bárki találgatna, eláruljuk: ez az Acsaújlaki Kastély.

Fotó: Bódi Katalin

A kastélyt 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára a Sápivölgyi majorban. A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg.

Fotó: Bódi Katalin

A birtok a rendszerváltást követően magántulajdonba került, új tulajdonosa a legmagasabb igényeket kielégítő módon alakíttatta át és újíttatta fel, az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva.

Fotó: Bódi Katalin

Az Acsaújlaki Kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. A kastély a saroktornyos típusúak közé tartozik, amely megoldás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző. Erre utal a oldalszárny reneszánsz pártázata is. Az archaizálás az épület szerkezeti megoldásait is jellemzi, a falak szokatlanul vastagok, és minden szinten téglaboltozatos födémek készültek.

Fotó: Bódi Katalin

A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző. A kastély főépületből és oldalszárnyból áll, a főépületben földszint és két emelet, valamint padlás helyiség található, míg az oldalszárnyban földszint és padlástér van. Az épület teljes egésze alápincézett.

Fotó: Bódi Katalin

A napokban Bódi Katalin – aki korábban fotózott düledező kastély Benczúrfalván is – fotóriporter járt a kastélyban, és igyekezett mindent visszadni abból, ami a szépséget,a hagyományt és a csábítást jelenti.

Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik