Életmód

Rózsafesztivál a három kastély városában, Dornburgban

Csodás park, kastélyok, jelmezes felvonulás, rózsafesztivál, Dornburg. Ahol a jó élet lakik.

Dornburg. Azelőtt sosem hallottam róla, mint talán sokan mások sem, most viszont legszívesebben világgá kürtölném, hogy igen, ez is egy bakancslistás hely! Egy baráti meghívásnak köszönhetően ismerhettük meg a települést, ami nem csupán festői szépségű környezetével, hanem gondozott, bámulatos parkjával, az ott élők vendégszeretetével nyűgözi le a látogatókat.

Dornburg-Camburg egy kis város Türingiában, 2008. december 1-én jött létre Camburg és Dornburg városok egyesüléséből. Ennek az egyesülésnek a sajátossága, hogy az új város két egymástól független területből áll.

Camburg

Neve valószínűleg szláv eredetű. Az itt végzett ásatások leletei bizonyítják, hogy már az új-kőkorszakban is éltek itt emberek. Első történelmi időkből származó dokumentumai a 11. századból származnak.

Camburgban két vár is állt: a felső a Matzberg nevű, védett, meredek sziklagáton helyezkedett el. 1451-ben azonban csaknem teljesen lerombolták, de 40 méter magas régi tornya ma is látható. Az alsó vár a Saale folyó partján állt. Egyes falmaradványai egy hídépítés során kerültek felszínre – írja a Wikipedia.

Fotó: Sokszínű vidék

Dornburg

Már I. Ottó idejében megerősített település volt, majd 1029-ben városjogot is kapott. Virágzása azonban rövid életű volt, mivel távol esett a fő közlekedési útvonalaktól. Középkori jellegéből néhány vonását napjainkig is megőrizte, ilyenek régi városfalainak fennmaradt részletei, valamint a piactér körül sorakozó polgárházak, favázas városházája régi temploma, melyet egy 1717 évi tűzvész után barokk stílusban állítottak helyre.

Fotó: Sokszínű vidék

Dornburg fő nevezetességei a 90 méterrel a folyó szintje fölötti mészkősziklákon álló három, egymás melletti kastélyai, amelyek a Dornburger Schlösser néven ismertek.

A három kastély közül a legdélebbre eső reneszánsz építmény 1539-ből való. Több alkalommal is lakott benne Goethe is, utoljára 1828-ban.

A középső, kis rokokó kastélyt Erős Ágost herceg építtette 1736 és 1747 között. A kastély Krohne építőmester munkája. Az épület az előző kastéllyal együtt a weimari emlékmúzeum része.

Fotó: Sokszínű vidék

A három kastély közül a legrégebbi Alte Burg nevezetű, mely legészakabbra esik. Alapfalai a 10. századból való erődítmény részei voltak, s amelyet még I. Ottó építtetett. Erre az alapfalra került rá a 15. században épült késő gótikus stílusú kastély. A háromszárnyú építmény a maga egyszerűségében is művészi hatású.

Fotó: wikipédia

Panoráma, rózsakert és park

A kastélyokat összekötő park a kialakított virágágyásokkal, a romantikus rózsalugassal, a domboldalon és kastélyfalon végigfutó rózsa-levendula-szőlő ültetvény igazi tündérkertté varázsolja Dornburg ezen részét. A kilátás  a nap minden szakában lenyűgöző, a látvány talán szavakba nem is önthető. Egy biztos, hogy Camburg teljes pompájában tárul elénk.

Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék
Galéria

Rózsafesztivál

Dornburgban az idén 47.alkalommal rendezték meg  a sokak által igen kedvelt 2 napos rendezvényt. A településen élők izgalommal és nagy készülődéssel várták a mára már országos hírű fesztivált, ahol a folyamatos szórakoztató programok mellett hatalmas jelmezes felvonulásnak lehettek részesei az érdeklődők.

A város és a térség történelmét felvonultató korszakok korhű ruháiban vonulók között éppúgy van paraszti életmódot prezentáló, mint nemesi ruhában megjelenő urak és úrnők.

A mesterségeket is bámulatos pontossággal mutatták be a vonulók. A varrónő és az udvari szakács éppúgy jelen van, mint a méhész vagy madarász. Dal, ének és tánc kíséri a ceremóniát, melynek záróakkordja a rózsakirálynő megválasztása.

Galéria

Fotók: Sokszínű vidék

Ilyen autókkal kezdődik a vagány utazás
Egy biztos: nagyon sokan szívesen bevállalnák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik