Mozaik

Öt tó ölelésében pompázik a történelmi kastély

Trakai ma Litvánia féltve őrzött kincse, a turisták paradicsoma.

Litvánia a magyarok által nem a leggyakrabban keresett turisztikai célpont, mégis, a litván nagyhercegség egykori fővárosa, Trakai látványa olyan megkapó, hogy az ember kedvet is kaphat egy kellemes kiránduláshoz.

Trakai 27 kilométerre fekszik a litván fővárostól, Vilniustól, és ma a legkeresetteb kirándulóhely a baltikumi országban. A falu 5 tó – Galve, Skaistis, Luka, Totorishkiu és Akmena – veszi körül, amelyek mélysége néhány ponton a 48 métert is eléri. A környék alkotja a 82 km²-es Trakai Történelmi Nemzeti Parkot a maga 21 szigetecskéjével, mely minden évszakban a maga természetességében pompázik.

Fotó: Wikimedia Commons

A falut a fekvése is különleges hellyé teszi, hiszen a tórendszer közepén, egy keskeny földnyelven terül, melynek szélessége 50 és 300 méter között változik. E méretekből fakadóan a keskenyebb részeken alig fér el egy házsor , ugyanakkor a szélesebb részeken több utca, és nagyobb épületek is találhatóak. A fő attrakció azonban a történelmi kastély.

Fotó: pixabay.com

A várat a 14. században építették, és a történelem sok viharát túlélte. Ezáltal persze állaga – mivel az évszázadok folyamán nem foglalkoztak felújításával – sokat romlott, mígnem a múlt század közepén elkezdték helyreállítását. A rekonstrukció azóta szinte folyamatos, ám olyan állapotban van, hogy a turisták látogathatják.

Fotó: Wikimedia Commons

A vármúzeum belső udvarra nyíló szobákban elhelyezett kiállítása bemutatja a történelmi leleteket, valamint a nagyhercegség dicsőséges napjait. A külső épületekben későbbi századok feudális udvarházainak hagyatékai tekinthetők meg.

Fotó: reddit.com

Trakai elsősorban nyáron kedvelt kirándulóhely, de szépségét reggel és este, esőben és napsütésben, világosban és sötétben és a zordabb téli időben is megőrzi.

Fotó: Wikimedia Commons

Kiemelt kép: wirp.lt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik