Mozaik

Lakott skanzen egy fehér mintákkal kifestett felvidéki falu

A mesés épületegyüttest közel negyven éve védetté nyilvánították.

A Felvidéken járva sok látnivalót fedezhet fel az emberfia. Gasztronómiai élvezetekben sincs hiány, gyönyörű településeket járhat be a turista. Ezek közé tartozik a Zsolnától 36 km-re felterülő falucska Csicsmány (szlovákul Čičmany) a Rajcsanka-völgy utolsó települése.

csicsmany7

A falu jellegzetes épületei a festett gerendaházak, amelyek a mézeskalácsházat juttatják eszünkbe. A népi építészeti remekeit 1977-ben védetté nyilvánították, azóta Csicsmányt lakott skanzenként is emlegetik.

csicsmany8

A falu első írásos emléke 1272-ből származik. A feketére festett házak fehér díszítését jó 200 évvel ezelőtt kezdték használni.

csicsmany3

A minták egyszerűk, többnyire a népviseleten talált minták tükröződnek a házakon. Fehér mésszel festetik, amelynek tartósító és védő feladata van.

csicsmany6

A mostani díszítést az 1921-es tűzvész után kezdték festeni.Az alig 200 fős lélekszámú faluban szinte minden épület hagyományosan festett, közülük két házat múzeumnak rendeztek be.

csicsmany1

Csicsmány népművészetéről, hagyományairól is nevezetes. A helyi népviselet motívumait helyi asszonyok varrják a ruhákra, melyek gyönyörűen mutatnak a település hagyományőrző rendezvényein.

csicsmany11

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik