Mozaik

54 cölöpön magasodik a 100 éves vízimalom

A Felvidék matuzsálemi korú malma ma múzeumként működik.

A délnyugat-szlovákiai Jókánál – a Kis-Duna (Malý Dunaj) bal partján – található jókai cölöpös malom a különleges technikai műemlékek közé tartozik. Közép-Európában egyedülállónak tartják, mert hasonló háromszintű famalom a környező országokban nem található. Itt a folyó éles kanyarulatú, Jóka (Jelka) falu kataszterében 23 km hosszában vonul.

malom1

E felvidéki malomról a legrégebbi írott említés 1894-ből származik. Eredetileg hajómalom volt és csak 1900-ben kezdődött az átalakítása. Az átalakítás után 1906 augusztusában kezdtek benne őrölni, és 1951 áprilisáig működött.

Az épületet a Galántai Honismereti Múzeum és a Jókai Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával 1992-ben múzeummá alakították, a felújítás során pedig közvetlen környezetében a falu mezőgazdasági történelmét bemutató skanzent hoztak létre.

malom4

A műemléki védettségű, 54 akácfa cölöpön álló vízimalom most megérett a korszerűsítésre. A Nagyszombati (Trnava) Kerületi Önkormányzat legutóbbi ülésén arról döntött, hogy partnereivel együtt pályázatot nyújt be az az „Interreg V.-Szlovák Köztársaság – Magyarország” uniós programba, melynek keretében 182 500 euró felhasználásával újítanák fel a vízimalmot.

malom3

Fotók: Facebook/Jókai vízimalom

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik