Virágzó vidékünk

Hungarikum címre vágynak a kurtaszoknyás falvak

Bart, Bény, Garampáld, Kéménd, Kisgyarmat, Kőhídgyarmat. Ők hatan a kurtaszoknyások.

Elindult a határon túli értékgyűjtő mozgalom szerveződése, melynek során megalakult a Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság és az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság is. A Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság létrehozásáról Dunaszerdahelyen döntöttek.

Fotó: MTI/ÖS
Fotó: MTI/ÖS

A Külhoni Magyarság Értéktárnak jelenleg 106 nemzeti értéke van: 64 a Vajdaságból, 19 Horvátországból, 6 Muravidékről, 6 Kárpátaljáról, 5 Erdélyből és 6 a Felvidékről. Ez utóbbiak: a deáki templom, a bényi műemlékek, a kurtaszoknyás falvak, a pozsonyi kifli, a kőtés, a paprikás kattancs. A hat felvidéki érték a Felvidéki Értéktár része, ezeket a jövőben számos további értékek követhetik, melyek felvételét a bizottság javasolhatja a Magyar Értéktárba, illetve a Hungarikumok gyűjteményébe.

A kurtaszoknyás falvak is várományosai a kitüntető címnek – a tradíciók alapján nem véletlenül. Kuriózum, hogy a hat kurtaszoknyás falu összetartozási jele a kurtaszoknya és a piros, hosszúszárú csizma. A települések öltözködése  alapvetően azonos, megkülönböztető jegyeik alapján a történelem során az ott élő legények azonban könnyen megállapították, hogy a ruhát viselő lány melyik faluból való.

Ma is él a múlt

A kurtaszoknyás falvak fiataljai őrzik és ápolják hagyományaikat: a Garam menti települések magyar lányai-asszonyai ünnepeiken ma is magukra öltik a viseletet.

A kurtaszoknyás falvak életéről, viseleteiről itt olvasható részletes leírás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik