Mozaik

A Felvidéket nem kommentelni, hanem szeretni kell

Gyönyörű városok, történelmi emlékek, lenyűgöző természeti csodák – melyek közül sok kapcsolódik múltunkhoz, történelmünkhöz – várják a vendégeket Ipolybalogtól Kassáig.

A mai Szlovákia területén lévő Felvidék a történelem során soha nem képzett önálló közigazgatási egységet, ezért nem alakult ki saját jelképrendszere. Látnivalói, idegenforgalmi nevezetességei viszont bőséges kínálatot nyújtanak. Az alábbiakban ezekből az “ékszerekből”- természetesen a teljesség igénye nélkül – gyűjtöttünk össze néhányat.

Szepes vára

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Lőcsétől 15 km-re fekvő Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb erődítménye, az UNESCO Világörökség része. A XII. század elején 200 méter magas mészkőtufára építették a nagy történelmi csatákat is túlélt monstrumot.

Selmecbánya

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Egy internetes blogger szavai mindent elárulnak a történelmi kisvárosról. E szerint „a felnőtt magyar ember nem csak az interneten kommentel, de az életben legalább egyszer elmegy Selmecbányára.” Itt ugyanis minden saroknak jelentése van, és minden épületről bármikor előjöhet egy történet, egy legenda, egy irodalomtörténeti adalék.

Pozsony

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Pozsony Szlovákia fővárosa, történelmi város. Belvárosát végigjárva – a magyar királyok koronázási útvonalát érintve – láthatjuk azokat az épületeket és helyszíneket, melyek szorosan kapcsolódnak a magyar történelemhez – legendákkal és mondákkal színesítve.

Donovaly

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Donovaly Budapesttől 200 km-re található, az egyik leghangulatosabb szlovákiai síparadicsom. Az üdülőfalu gyönyörű környezetben, hófödte hegycsúcsokkal körbezárt völgyben fekszik.

Ipolybalog

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A templom tornyára elsőként került a Szent Korona másolata a Kárpát-medencében. A dísz arra emlékeztet, hogy a hagyomány szerint a Szent Koronát a Károly Róber és Vencel cseh király közti trónviszály idején egy éjszakán át ott őrizték. Az esemény emlékére 2005. augusztus 14-én a templomban elhelyezték a Szent Korona másolatát.

Dobsinai jégbarlang

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Dobsinai-jégbarlang hosszúságával és mélységével a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik Európában. Az alpesi térségen kívül Európában sehol nem található annyi jég, amely helyenként több mint 25 m vastagságnál nagyobb. A jégbarlang az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Besztercebánya

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Közép-Szlovákia metropolisa, valamikor a három leggazdagabb közép-szlovákiai bányavárosok egyike volt. A település egyik büszkesége az óváros fő tere, melyet tarka színezetű kövezet burkol és történelmi épületek sorakoznak abban.

Kassa

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Kelet-Szlovákia fővárosa az ország második legnagyobb városa, a Felvidék hajdani kulturális központja magyar történelmi emlékekben rendkívül gazdag, pezsgő életű igazi vidéki nagyváros.

Kurtaszoknyás falvak

kurtaszoknya2

Jellegzetes a Garam alsó folyása mentén elterülő – Bényt, Kéméndet, Kisgyarmatot, Garampáldot, Kőhídgyarmatot és Bartot – magában foglaló kisebb táji csoport, amely sajátos viseletével és erős mi-tudatával tűnik ki. Kuriózum, hogy a hat kurtaszoknyás falu összetartozási jele a kurtaszoknya és a piros, hosszúszárú csizma.

Garamszentbenedek

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A garamszentbenedeki bencés templom a közép-európai korai gótika egyik legszebb emléke. Szlovákia második legnagyobb kolostora az egyik legrégebbi magyar bencés apátság. Az egyházi funkciók mellett népszerű búcsújáró kegyhely a legendákkal övezett ódon hangulatú apátsági épület.

Úrvölgy

spania6
Fotó: Drexler Szilárd

Špania Dolina (magyarul Úrvölgy) – melyet valamikor magyarok is laktak – az Alacsony-Tátra egyik ékszerdoboza. Az alig 200 fős lélekszámú falu erdős völgyben helyezkedik el, ahol mintha az idő is megállt volna egy pillanatra.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik