Virágzó vidékünk

Erdélyt látni és megszeretni: 15 páratlan szépség Segesvártól Székelykőig

Az alábbiakban mutatjuk, hogy miért érdemes nektek is megismerni Erdély szépségeit.

Székelykő

A környezetéből szigetszerűen kiemelkedő mészkőhegy mintegy 600 m-rel magasodik a lábainál fekvő meseszép Torockó házai fölé. A faluban kétszer kel fel a nap, mivel a “rendes” napfelkelte után nem sokkal a Székelykő mögé bújik, majd pár perccel később ismét előbukkan. Mindenképpen érdemes felmászni a meredek ösvényen a hegytetőre, mert nagyszerű látvány tárul elénk föntről.

Fotó: utikalauz.hu

Retyezát

A 2040 m-es tengerszint feletti magasságban található Bukura-tó a Retyezát legnagyobb és legismertebb tava. A glaciális eredetű tó legmélyebb pontja 17,5 m-re van a víztükörtől. Déli partján található a nemzeti park által kijelölt sátorozó hely, amely kedvelt kiindulópontja számos túraútvonalnak. Az itt táborozni kívánók készüljenek arra, hogy éjszaka még nyáron is fagypont alá eshet a hőmérséklet.

Fotó: Gáspár János
Fotó: Gáspár János

Szent Anna tó

A Tusnádfürdő fölé magasodó Csomád, a Kárpát-medence legfiatalabb vulkanikus hegyei közé tartozik. Utoljára mintegy 29 ezer évvel ezelőtt volt aktív. Miután kialudt, kialakult benne a számos legendát életre keltő gyönyörű krátertó, amely a Szent Anna nevet kapta. Mivel a környező lejtőkről a csapadék révén jelentős mennyiségű talaj hordódik medrébe, és a növényzet is szaporodik, folyamatosan töltődik fel, így a mélysége is egyre inkább csökken.

Fotó: szent-anna-to.ro
Fotó: szent-anna-to.ro

A szerelem alagútja Novákfalva és Obrázsa között

Fotó:Alexandra Mahu
Fotó: Alexandra Mahu

Egyeskő

A Keleti-Kárpátok részét képező Hagymás-hegyég mészkőszirtjei közül kétség kívül az Egyeskő a legszebb, leglátványosabb. Az 1608 m magas csúcs alatti menedékházhoz több turistaút is vezet. A nemrégiben felújított épülettől is szép panorámában gyönyörködhetünk, de az Egyeskő tetejéről még fenségesebb látvány tárul elénk mind a Hagymás-hegység vonulataira, mind a Csíki-medencére, azonban a csúcsra vezető ösvény nem veszélytelen, nagy óvatosságot igényel!

Fotó: Adrian Petrisor
Fotó: Adrian Petrisor

Maros megye – Mocsár erdő

Fotó: Adrian Borda
Fotó: Adrian Borda

Bucsecs hegység nappal…

Fotó: Kiss Zsolt
Fotó: Kiss Zsolt

Bucsecs hegység éjjel…

Fotó: Dumitru Doru
Fotó: Dumitru Doru

Segesvár

Fotó: Andrey Anrev
Fotó: Andrey Anrev

Bigar-vízesés

A csodálatos Bigar-zuhatagot egy föld alól előtörő patak táplálja, és a víz egy nagyjából 8 méter magas, harang alakú mészkőtufán csorog le. A Bigar vízesés különlegessége abban rejlik, hogy nem egyetlen széles sugárban ömlik le a víz, hanem 45 apró párhuzamos szálra szétválva alkot egy meseszép vízfüggönyt. A vízesés másik gyönyörű jellegzetessége a sziklán vastagon megtelepedett moharéteg, ami káprázatos zöldes csillogást és némi lágyságot kölcsönöz ennek az egyedülálló természeti kincsnek.

Fotó: Petru Valentin Oprea
Fotó: Petru Valentin Oprea

Berethalom

Fotó: Nicu Hoandra
Fotó: Nicu Hoandra

Transzfogarasi út

Több mint 2000 méterrel a tengerszint fölé nyúlva a Transzfogarasi út az egyik legmagasabban fekvő út Európában. Ha északról délre, vagy épp visszafelé végigutazzuk, igen lenyűgöző látvánnyal kecsegtet, többek közt azzal, ami a Moldoveanu csúcsról, Románia legmagasabb hegycsúcsáról (2034 m) tárul elénk. Az út legkülönösebb része a hegyen átmenő kivilágítatlan alagút, ami éles határt képez az északi rész kietlen, hófödte hegyi tájai és a déli szakasz élénk, zöld völgyei között.

Fotó: Ben Taylor
Fotó: Ben Taylor

Brassó

Fotó: Ana Malina

Hegyi út

Fotó: Ioan Balasanu
Fotó: Ioan Balasanu

Vajdahunyad vára

Vajdahunyad vára a város fölé emelkedő dombtető szélére épült, közvetlenül a Zalasd patak mellett. Nehezen védhető hely, és emiatt mindig is kételyek merültek fel a vár hadászati jelentőségével kapcsolatban. Összességében nagyon jól átgondolt, építészetileg szépen megtervezett, a könnyebb tűzfegyverek használatát is lehetővé tevő, igényes vár.

Fotó: Nadia Ghiardini
Fotó: Nadia Ghiardini

Holbák, a csodaszép falu

Fotó: catalin Caciuc
Fotó: Catalin Caciuc

Fotók forrása: Boredpanda

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik