Virágzó vidékünk

UNESCO Globális Geopark lett a Novohrad–Nógrád és a Bakony–Balaton

Felismerték a kiemelkedő geológiai helyszínek és tájképek fontosságát, így egységesen nemes célokat szolgálhatnak a geoparkok.

Az UNESCO 195 tagállama a napokban ratifikálta az UNESCO Globális Geoparkok létrehozását.

Az UNESCO Globális Geoparkok bemutatják Földünk 4,6 milliárd éves történetét és mindazon folyamatokat, melyek alakították a bolygót, ahogyan az emberiség fejlődése is alakítja. Mindezen túl segítenek a helyi közösségeknek napjaink kihívásaira adott válaszainak megtalálásában és a különböző veszélyekre való felkészülésben- írja a 3100.hu.

Az UNESCO Globális Geoparkok nemes célokat szolgálnak. Bemutatják a geológiai változatosságot, elősegítik az élettelen környezet védelmét és a gyakorlati megvalósulását az oktatásban és a turizmusban.

A Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok helyszíneivel együtt az UNESCO Globális Geoparkok teljeskörűen jelentik a fenntartható fejlődés eszközeit és felbecsülhetetlen szerepet játszanak 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok megvalósításában – úgy a globális, mint a lokális szempontból.

A Globális Geoparkok Hálózata 2001-es működése óta folyamatosan gyarapodott Mára a világ minden táján 120 helyszínen vannak jelen, és az elmúlt években az UNESCO egyre legfontosabb eszközei lettek. Szerepük volt abban, hogy elkötelezzék a tagállamokat és azok közösségeit a földtudományok és a geológiai örökség fontossága mellett. A döntés értelmében azok a geoparkok , melyek jelenleg is rendelkeznek a nemzetközi elismerő címekkel, alanyi jogon válnak tagjává az UNESCO Globális Geoparkoknak.

A program kialakítása, a gyakorlatban történő megvalósítására vonatkozó kérdések tisztázása jelenleg is zajlik, mely hazánkban a magyar-szlovák Novohrad–Nógrád és a Bakony–Balaton Geoparkot érinti a jövőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik