Életmód

Egy falu, ahol a kutyaólat is népi motívumok díszítik

A helyi asszonyok szinte megszállottjai a festésnek.

Lengyelország délkeleti részén, a Zalipie nevű falucska igazi turistaparadicsom. Ugyan nincs ötcsillagos szállodája, termálvize és kalandpartja, virágos mintákkal díszített portái viszont elvarázsolják a látogatókat.

lengyel2

lengyel3

Jó egy évszázada kezdődött a festegetés, amikor Zalipie szinte minden asszonya festeni kezdett, mert így szerették volna kijavítani a házaikon keletkezett külső hibákat. Ezeket minden évben átfestették, újakat is pingáltak, mígnem színes virágmintákba öltözött szinte az egész falu.

lengyel5

A festegetés generációról generációra szállt, a helyi folklór motívumai már-már művészi megoldásokat hoztak. Egy helyi asszony, az 1974-ben, hetvenéves korában elhunyt Felicja Curylowa a festés megszállottjává vált. Ő olyan magaslatokra vitte a díszítést, hogy lakását kívül-belül virágmintába öltöztette. Halála után a gyönyörű házat múzeummá alakították.

lengyel10

lengyel7

lengyel8

Zalipiet a szó szoros értelmében a legfestőibb falunak tartják Lengyelországban. Ma már a kerítések, ablakok, ajtók, a kutyaházak és a tyúkólak is virágos motívumokkal csinosítottak.

lengyel6

A falu egyébként 1948 óta minden évben helyet ad a festett ház versenynek, amikor a Zalipiebe érkező ügyes kezű piktorok a helyi épületek még festetlen részein kiélhetik művészi vágyaikat, ezzel is felvirágoztatva a színekben pompázó falut.

lengyel4

Fotók: unusualplaces.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik