Mozaik

90 ezer tökből épült meg a látványos tökfalu

A Dallas-i Arborétumban minden évben nagy érdeklődés övezi a "Tökös" Fesztivált.

Tavaly közel egymillióan látogattak el az arborétumba, hogy részesei legyenek az évről évre látványosabb tökfalunak.

Hazánkban az Őrségben rendezik a legnagyobb tökfesztivált, mely szintén nagy látványosság volt az idén is. A Dallasban lévő arborétumban az idén  november 23-ig látható a bámulatos tökfalu.

Az ötletes sütőtök házak az idén több mint 90.000 különböző tökfajtából épültek

Mindezek látványát emeli az a 150.000 szép őszi virág, ami éppen ebben az időszakban virágzik. A lélegzetelállítóan szép alkotások és programok a családok és gyerekek egyik legnagyobb élményrendezvénye.

 

Az idei év jelmondata: a tök és a művészet

Az arborétumban 2000-ben merült fel az ötlet, hogy építsenek sütőtökből egy házat. Az első prototípus 2006-ban készült el, és olyan sikere volt, hogy 2007-ben már tartós szerkezetet valósítottak meg, amely körül már nem csupán a fal épült tökből, hanem a körülötte lévő környezet is színes tökben pompázott.

A tök falu ötlete 2009-ben vetődött fel, és az arborétum kertészei ekkor már 4 sütőtök házat készítettek. A mára már az országban a legsikeresebbnek mondható projekt  évről évre nagyobb számú látogatót vonz. Az idén is számtalan családi- és gyermekprogram, kézművesfoglalkozás és játék gazdagítja az eseményt.

A tök falu megépítésén 25-30 kertész 3 hétig dolgozik, és hála a tökfélék tartósságának 2 hónapig csodálhatja a közönség. Persze van egy csapat, akik minden nap körbejárják a tökös alkotásokat és a romlásnak indult vagy sérült darabokat kicserélik. A sérülések egy részét a mókusok okozzák, de ez a fajta kártétel” leginkább további élménnyel gazdagítja a látogatókat. Számtalan vidám fotó született már az arborétumban a tökök között szaladgáló vagy a tökből kikukucskáló kisállatokról.

dallas-arboretum-botanical

A tök tartósabbá tételére már kipróbált módszerük is van az arborétum dolgozóinak, aminek a lényege, hogy tököt távol tartsák a földtől, a nedvességtől. Ennek megoldásaként favázakat tesznek a termések alá.

Jó hír, hogy a rendezvény végén sem megy kárba a dekoráció. A helyi komposztálókba szállítják vagy éppen kézműves alapanyagként elajándékozzák, melyekből dekoratív, művészi darabok készülnek.

AAA2015-4

one-sheepish-girl-dallas-arboretum-pumpkin-houses-1

pumpkins

w-Pumpkins-Gourds-and-Squash-Along-the-Brick-Road

2674424-1563463353

Pumpkins (1)

13.09.06-OC-Pumpkin-Village-James-Coreas-4563

Az idei látvány videón is megtekinthető

Fotó: Dallas Arborétum

És azt tudtad, hogy ezernyi jóság van a tökmagban?

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik