Életmód

Ezernyi jóság egyetlen magban – Ettél már ma?

A tökmag az egyetlen mag a világon, amely lúgos kémhatású. Napjaink savas táplálkozásában elengedhetetlen fogyasztása, nem mellesleg íze is kellemes.

Remek zamata miatt sok ételben felhasználható ez a látszólag semmit nem érő magocska. Hatórányi áztatást követően omlóssá, s jól emészthetővé válik.

Mexikóban már hétezer éve is fogyasztottak sütőtök magját.

A tökmag azon kevés táplálék közé tartozik, melynek a szervezetben való lebomlásakor nő a tápértéke.

Magas kalóriatartalma: 100 gramm tökmagban 559 kalória van.

Érdemes tudni a tökmagról

  • Tele van ásványi anyagokkal, beleértve a foszfort, a magnéziumot, a mangánt, a vasat és a rezet is. Jó B-, K-, és E-vitaminforrás.
  • Fitoszterolokat tartalmaz, melyek a koleszterinszint helyreállításában segítenek.
  • A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenned, egy hónapon keresztül.

 

Fotó: eatdrinkbetter.com
Fotó: eatdrinkbetter.com
  • A benne rejlő úgy nevezett L-triptofán elősegíti a jó alvást, és csökkenti a depressziót.
  • Cinkben gazdag. A tökmag segít olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a korpásodás, kelés vagy a haj korpásodása. Naponta ha 20 nyers tökmagot elfogyasztunk, ebéd előtt, biztosítjuk a szervezetünk számára a szükséges cink-adagot.
  • A leglúgosabb mag a földkerekségen.
  • A vesekő kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van.
  • Fehérjében is bővelkedik: 100 gramm magban 30 gramm fehérje lakozik.
  • A gyógyszerek mellékhatásainak jelentkezése nélkül csökkenti a gyulladást szervezetedben.
  • A vidéki életben galandférgek és paraziták ellen használják.
  • Jó a prosztatának! Enyhíti a nehéz vizelést és egyben a prosztata-megnagyobbodást is.

Daráljunk meg 2 evőkanál héjas tökmagot és tegyük fel főni egy bő csészényi vízben 15 percig. Szűrjük le és lassan kortyolva igyuk meg. Napi 3-szor fogyasszuk addig, míg a panaszok enyhülnek.

  • Enyhíti a köszvény-okozta fájdalmat

A köszvényben szenvedők számára kiváló orvosság a tökmag, mivel segít a szervezetben felgyülemlő húgysav kiszűrésében.  6 evőkanálnyi zúzott tökmagot tegyünk egy agyagedénybe tenni, majd erre öntsünk 3 csésze forró vizet. Ez egy napi adag. A kapott oldatot leszűrve, étkezések előtt kell fogyasztani, egy hónapig. A kúra során enyhülnek a fájdalmak.

  • Magas cink,  magnézium és foszfortartalma visszaszorítja a vérben raktározott zsírok mennyiségét, rendezi a hormonháztartást a nők esetében, és növeli a termékenységet.
Fotó: derkern
Fotó: derkern

Tökmagolaj

A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Az osztrákok is nagyon kedvelik, és rengeteg helyen készítik a tökmagolajat, azokon a vidékeken fekete aranynak is nevezik. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is. Nézzük csak, miért is iktassuk be táplálkozásunkb

Hideg sajtolás az egészség kulcsa

Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a hidegsajtolással nyert olaj. A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Ez azért fontos, mert nem használnak magas hőmérsékletet. A hőkezeléssel szemben a hidegsajtolás során nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így megőrzik a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyag-tartalmát.

Hazánkban Zalában,  például az Őrségben készülnek a legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják, a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmány, halcsali horgászoknak is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik