Otthon készült

Tök jó! Sülve, főve és nyersen is egészséges

Régen úgy tartották, hogy a sütőtök akkor jó, ha megcsípte a dér. Ma ez másképp van: szeptembertől szezonját írjuk, és télen is van még belőle.

A finom és édes sütőtök tele van mindenféle értékes anyaggal. Karotinokban, A-, B-, C- vitaminban, foszforban, kálciumban és magnéziumban gazdag. A magjában lévő E-vitamin antioxidánsként  védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökökkel szemben, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét. A tök tápértéke magas, hiszen sok cukrot, fehérjét, rostanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Rendkívül könnyen emészthető, így már csecsemőkorban adható a babáknak kiegészítő táplálékként. Könnyen készíthetünk remek bébiételt otthon, ha a megsütött tököt burgonyával lazítjuk, enyhén sózva, tejjel hígítva tálaljuk a picinek.

A sütőtök leve ugyancsak jótékony hatású. Hatékonyan gyógyítja a meghűléses betegségek során kialakuló gyulladásokat, sőt, a vér tisztítását is elősegíti, mivel sok káliumot tartalmaz. Az allergiás tüneteket szintén csökkenthetjük: töklé fogyasztásával mérséklődhet a tüsszögés, köhögés, s akár az asztmás rohamok is.

A lé elkészítéséhez a sült tökdarabokat  simára turmixoljuk, adunk hozzá némi alma- vagy ananászlét, ízlés szerint mézet, és tovább turmixoljuk. Végül őrölt fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, s jégbe hűtve fogyasztjuk. Remek frissítőital lehet már a szeptemberi vénasszonyok nyarának forró napjain is.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Vannak háziasszonyok, akik többnyire levest főznek belőle. Megsütni sem kell ilyenkor, így több vitamin marad benne: egyszerűen felkockázzák, picit sózzák, vizet öntenek rá, hogy befedje, s amikor megfő, rányomnak egy gerezd fokhagymát. Ezután cukrozzák, mixerrel pépesítik, végül tejszínnel behabarják. Mennyei lehet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik