Mozaik

Várja a megmentőket Benczúr Gyula egykori kastélya

Szégyenfolt lett a falu egykori színfoltjából.

A közigazgatásilag 1963 óta Szécsényhez tartozó Benczúrfalvának valamikor gyönyörű színfoltja volt a kastély, melyben Benczúr Gyula, a XIX. század második felének és a XX. század elejének egyik legnagyobb hazai festője 1910-1920 között alkotott.

Fotó: Bódi Katalin

A művész előtt tisztelegve – aki a helyi temetőben a családi mauzóleumban alussza örök álmát – halála után néhány évvel a Nógrád megyei falu nevét Dolányról Benczúrfalvára változtatták. A helyi tanács 1950-ben felújította az épületegyüttest, mely évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Benne működött az általános iskola, az ifjúsági klub, a mozi, az orvosi rendelő, és pedagógus szolgálati lakásnak is helyet adott.

Fotó: Bódi Katalin

Az objektumot azóta alaposan kikezdte az idő vasfoga. A Nógrád Megyei Múzeum Szervezet által raktárként használt épületben elterjedt egy fertőző gombabetegség, és ennek következtében a fából készült tárgyak nagy részét meg kellett semmisíteni.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a benczúri kastély műterem-felújítására uniós forrásból bruttó 762 millió forint fejlesztési forrás jutott. Amint azt 2017 március végén bejelentették, ez az összeg a kastély első ütemének a helyreállítására elegendő, mely tartalmazza az épület és a hozzátartozó műterem teljes külső homlokzatának és tetőszerkezetének helyreállítását, az épület vízelvezetésének elkészítését.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Virág Zsolt, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tavasszal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a reastaurálással, a statikai, szigetelési problémák megoldásával a nyár végére elkészülnek.

Ehhez képest Bódi Katalin kolléganőnk 2017. október 21-én készült felvételein sajnos nyoma sem látható a munkálatok befejezésének, de a megkezdésének sem.

A helyiek most abban reménykednek, hogy a falu egykori színfoltjából lett szégyenfoltban ténylegesen is megkezdődik a beruházás, annál is inkább, mert a rekonstrukció második ütemében – az ígéretek szerint – új turisztikai funkciókat kapna a Benczúr-kastély és annak környezete.

Addig pedig a faluban legalább annak örülnek, hogy egy ma élő tisztelt és megbecsült lakójuk jóvoltából Benczúrfalvát szebbik oldaláról ismerte meg a közelmúltban az ország:

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács
Egyszer volt influenzás, és kétszer járt orvosnál a hadifogságot is átélt Laci bácsi.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik