Életmód

Átjárja a betyárok szelleme Kunadacs gyógyító dombját

Itt az ezotéria kedvelői és a feltöltődésre vágyó emberek megtalálják számításukat.

Az alföldi rónaságban, háborítatlan természeti környezetben, az egykori betyárvilág „igézetében magasodik” a Kiskunsági Betyár Kúria, vagy ahogyan a helyiek nevezik, a kastély. A környékről sokféle történet kering a kunadacsi emberek körében. A hely különleges kisugárzását már a régi időkben is megtapasztalták, ezért dombot építettek ide, és szakrális helyként használták.

Fotó: betyar-kuria.hu

2011.április 12-én Gyürüsi József ismert bioenergetikus látogatott el Kunadacsra, a Kiskunsági Betyár Kúria melletti homokdombra. A szakember maga is kételkedett abban, amit a helybéliek régóta állítottak, miszerint a domb gyógyító hatású. Négy órával később, amikor a műszeres mérési eredményeket már nyomtatni kezdte a számítógépen, azt nyilatkozta:

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen magas értéket fogok mérni.

Az egyik kimagasló ponton található a kúria épülete, egy másikon a régi temető, és egy harmadikon a gyógyító domb, mely az immunrendszer erősítése által minden ott tartózkodónál felerősíti saját gyógyító ereje működését. A kúria környezete ideális hely jóga, természetgyógyász vagy életmód táborok, egyéb rendezvények szervezésére is. A mágneses dombon napjainkban az ezotéria kedvelői és minden feltöltődésre vágyó ember megtalálja számítását, mert a hely segíti az átszellemült pihenést, megtisztulást és nyugalmat talál ott test és lélek.

Fotó: betyar-kuria.hu

Betyárok búvóhelye volt

A monda szerint évszázadokkal ezelőtt több ízben megfordult errefelé a két híres betyár, Rózsa Sándor és Bogár (Szabó) Imre, hiszen messze földön nem lehetett olyan tökéletes búvóhelyet találni, mint az alföldi pusztákon. A hatalmas nádasok, az úgynevezett turjánok – mint amilyen a Betyár Kúria közelében lévő kunadacsi turjános is – veszélyesek voltak azok számára, akik nem ismerték bennük a járást. Ma csupán a betyárok szelleme járja be a tájat, és röpít gondolatban a múltba.

A kúriát Öttömösi Geréby Pál építtette az  1800-as évek elején, és az 1956-ig volt a Geréby család birtokában. A klasszicista stílusú épület 2010-ben ökoturisztikai látogatóközpont lett, amikor a teljes felújítás után visszanyerte eredeti szépségét.

Kiemelt kép: kunadacs.hu

Ez is érdekelhet: Gyógyító csodaként emlegetik Böde varázslatos erejű dombját

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik