Virágzó vidékünk

Két magyar múzeum az európai top 40-ben

Esélyesek a 2018-as év európai múzeuma díjra.

Az Év Európai Múzeuma 2018 díj első fordulóján két magyar intézmény is túljutott, amely azért is meglepetés, mert egyikük sem klasszikus közgyűjtemény – olvasható a magyarmuzeumok.hu portálon. A legjobb 40 európai intézmény közé a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a Budai Vár alatti Sziklakórház Atombunker Múzeum került be.

Gyulai Almásy-kastély

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2016-ban nyílt, interaktív kiállításában megismerkedhetünk a rezidencia arisztokrata lakóival, valamint az őket szolgáló cselédséggel egyaránt. Ünnepek és hétköznapok épp úgy szóba kerülnek, mint ahogyan hallhatunk a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család napirendjéről, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Fotó: MTVA Bizományosi/Jászai Csaba

A Budai Vár alatti Sziklakórház Atombunker Múzeum egykor légoltalmi szükségkórház volt, amelyet a civil lakosság sokáig nem ismerhetett. A múzeum a titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílhatott meg, ahol jelenleg Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései.

Hogy melyik magyar múzeum szerepel jobban az európai mezőnyben, még nem tudhatjuk. A döntőre május 9-e és 12-e között, egy varsói nemzetközi konferencián kerül sor, ahol előadást is tarthatnak a pályázó múzeumok.

Kiemelt kép: Almásy-kastély – Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik