Mozaik

115 éves az utánozhatatlan halasi csipke

Már megjelenésekor méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.

A 2017-es év meghatározó a halasi csipke életében, mivel idén ünnepli születésének 115. éves évfordulóját. Ebből az alkalomból nyílott kiállítás a budapesti Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Története

A halasi csipke megjelenése 1902. decemberére tehető, amikor a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán bemutatták első darabjait.  Létrejötte Dékáni Árpád helyi gimnáziumi rajztanár nevéhez fűződik. Az ő terveit valósította meg Markovics Mária csipkevarró olyan magas művészi színvonalon, hogy a halasi csipke méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének. Szépségével, egyediségével gyorsan berobbant a magyar és a világ csipkéi közé.

Egyedisége

A halasi csipkében harmonikusan egyesül a népi díszítőkincs a szecesszió motívum- és kompozíciós gazdagságával. Minden darabja egyedi, hiszen a hatvanféle öltésmód szinte kimeríthetetlen lehetőséget kínál. A halasi csipke 100%-os kézimunkával, lehelet vékony cérnával és tűvel készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Egy-egy nagyobb terítő elkészítése 2-3 ezer munkaórát is igénybe vesz. Ez a sok munkaóra, amelyet egy-egy nagyobb csipketerítő elkészítésébe fektetnek a művészek, már önmagában is jelzi a feladat emberpróbáló nagyságát. A generációról generációra hagyományozódó alkotóművészet, a különféle csipkék készítésébe fektetett idő, energia és szakértelem méltán teszi egyedülállóvá ezeket a textilműveket.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Hungarikum

A három egymáson keresztbe fektetett hal 1935 óta a halasi csipke védjegye. Azóta a legkisebb csipkétől kezdve minden csipkén megtalálható ez a motívum. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014-től pedig hungarikum.

Kiállítás

A most kiállított kollekció áttekintést ad a csipke történetéről. Bemutatják a múlt század elején készült és  a legújabb csipkéket is. Megtekinthető a halasi csipke legszebb darabja, a több mint másfél év alatt elkészült Julianna terítő, és a 115 éves évforduló alkalmából kiírt országos csipketerv készítési pályázat díjazott munkái, a napjainkban is használható écsipke ékszerek, a képkeretbe foglalt csipkék és Hrivnák Tünde divattervező Halasi Csipkével díszített ruhakölteményei is.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A budapesti kiállítás 2018. január 13-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között látogatható.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik