Mozaik
Kiskunhalas, 2012. április 12.
Egy csipkevarrónõ kézi szövéssel díszít egy csipkemotívumot a kiskunhalasi Csipkeházban. A halasi csipkevarrás 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékére.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

115 éves az utánozhatatlan halasi csipke

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 12. 16. 18:00

Már megjelenésekor méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.
Korábban a témában:

A 2017-es év meghatározó a halasi csipke életében, mivel idén ünnepli születésének 115. éves évfordulóját. Ebből az alkalomból nyílott kiállítás a budapesti Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában.

Kiskunhalas, 2012. április 19.
Kútból ivó szarvasokat ábrázoló csipke a XIII. Nemzetközi Csipkefesztiválon, a 110 éves a Halasi Csipke címû jubileumi kiállításon, a kiskunhalasi Csipkeházban. A halasi csipkevarrás 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékére.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Története

A halasi csipke megjelenése 1902. decemberére tehető, amikor a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán bemutatták első darabjait.  Létrejötte Dékáni Árpád helyi gimnáziumi rajztanár nevéhez fűződik. Az ő terveit valósította meg Markovics Mária csipkevarró olyan magas művészi színvonalon, hogy a halasi csipke méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének. Szépségével, egyediségével gyorsan berobbant a magyar és a világ csipkéi közé.

Egyedisége

A halasi csipkében harmonikusan egyesül a népi díszítőkincs a szecesszió motívum- és kompozíciós gazdagságával. Minden darabja egyedi, hiszen a hatvanféle öltésmód szinte kimeríthetetlen lehetőséget kínál. A halasi csipke 100%-os kézimunkával, lehelet vékony cérnával és tűvel készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Egy-egy nagyobb terítő elkészítése 2-3 ezer munkaórát is igénybe vesz. Ez a sok munkaóra, amelyet egy-egy nagyobb csipketerítő elkészítésébe fektetnek a művészek, már önmagában is jelzi a feladat emberpróbáló nagyságát. A generációról generációra hagyományozódó alkotóművészet, a különféle csipkék készítésébe fektetett idő, energia és szakértelem méltán teszi egyedülállóvá ezeket a textilműveket.

Kiskunhalas, 2012. április 19.
Egy 1902-09 között Dékáni Árpád tervei alapján készített virágmotívumokat ábrázoló szecessziós mintadarab a XIII. Nemzetközi Csipkefesztiválon, a 110 éves a Halasi Csipke címû jubileumi kiállításon, a kiskunhalasi Csipkeházban. A halasi csipkevarrás 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékére.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Hungarikum

A három egymáson keresztbe fektetett hal 1935 óta a halasi csipke védjegye. Azóta a legkisebb csipkétől kezdve minden csipkén megtalálható ez a motívum. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014-től pedig hungarikum.

Kiállítás

A most kiállított kollekció áttekintést ad a csipke történetéről. Bemutatják a múlt század elején készült és  a legújabb csipkéket is. Megtekinthető a halasi csipke legszebb darabja, a több mint másfél év alatt elkészült Julianna terítő, és a 115 éves évforduló alkalmából kiírt országos csipketerv készítési pályázat díjazott munkái, a napjainkban is használható écsipke ékszerek, a képkeretbe foglalt csipkék és Hrivnák Tünde divattervező Halasi Csipkével díszített ruhakölteményei is.

Kiskunhalas, 2012. április 12.
A halasi csipke csipkébõl varrt védjegye a kiskunhalasi Csipkeházban. A halasi csipkevarrás 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékére.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A budapesti kiállítás 2018. január 13-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között látogatható.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.