Kertünk-Portánk

Feljelenthet-e szomszéd a vasárnapi fűnyírásnál?

Getty Images
Getty Images
Mit mond a jogszabály?

A vidéki élethez hozzátartozik a csend, nyugalom, melyet csak a madárcsicsergés törhet meg… Álmunkban! A valóság viszont az, hogy a kerti és ház körüli munkákkal nem mindig várják meg a szomszédok, hogy mindenki felébredjen az utcában, sokszor a flex vagy a fűnyíró „andalító” hangjára kelhetünk hétvégén is. Mi erre a jogszabály, mehet a fűnyíró hétvégén reggel is? – ezt foglalta össze a Feol.

Egy 2008-as rendelet rögzíti azt, hogy mi számít környezeti zajnak.

Ez alapján reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás lakóterületen 50-55 decibelig. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ha ennél magasabb a zajkeltés, az már csendháborításnak számít.

Mivel a fűnyírás külső zajforrásnak minősül, ezért erre szigorúbb a szabályzás és eszerint csak hétköznap reggelente 7 és este 20 óra között szabad végezni, szombatonként reggel 9 és dél között, vasárnap és ünnepnapokon viszont tilos.

De! Ez általános szabályozás, amitől az önkormányzatok szabadon eltérhetnek. Van, ahol szintén tilos, van, ahol viszont a délelőtti órákban megengedett az ilyen zajkeltés, tehát a saját településünk szabályzatát kell elolvasnunk és betartanunk.

Viszont, ha valaki jóban akar lenni a szomszédaival, szabályzattól függetlenül érdemes megbeszélni velük, hogy mikor lesz számukra kevésbé zavaró a fűnyírás a megadott időintervallumon belül.

Kapcsolódó
Ha zavar a szomszédod, költözz vidékre! Vagy mégse...?
Ezzel keserítik meg az életünket a szomszédaink.
Olvasói sztorik