Virágzó vidékünk

Életeket menthet a városokban, ha fákat ültetünk

A legújabb tanulmány szerint a városi fák számszerűsíthető közegészségügyi és környezeti előnyökkel járnak.

A városi fákkal való borítottság 30%-kal való növelése segíthet a városok lehűlésében és számos hővel összefüggő haláleset megelőzésében.

A spanyolországi Globális Egészségügyi Intézet által 93 európai város modellezése rávilágít a fák és zöldterületek egészségügyi előnyeire a városi környezetben, aminek jelentősége azért is fontos, mert az éghajlatváltozás megnöveli a hőhullámok hőmérsékletét és időtartamát.

Az eredményeket a The Lancet  a oldalán publikálták.

A városokban és a külvárosokban magasabb hőmérsékletet regisztrálnak, mint környezetükben az úgynevezett „városi hősziget” hatás miatt. A növényzet nem megfelelő mennyisége, a nagyobb népsűrűség és az át nem eresztő felületek, például utak és betonépületek növekedése megfogja és elnyeli a nap hőjét.

A tanulmányban szereplő európai városok átlagosan 1,5 fokkal voltak melegebbek, mint a környező vidékek, a legnagyobb különbséget a Kolozsváron mérték, ami 4,1 fok volt.

Számos tanulmány kimutatta már a szélsőséges hőmérséklet életveszélyes hatását. A mostani vizsgálat szerint is igaz, hogy a magas hőmérséklet összefüggésbe hozható a korai halálozással, a megnövekedett kórházi felvételekkel.

Már tudjuk, hogy a városi környezetben a magas hőmérséklet negatív egészségügyi következményekkel jár, mint például a szív-légzés elégtelensége, a kórházi kezelés és a korai halál

– nyilatkozta Tamara Lungman, a Barcelona Globális Egészségügyi Intézetének vezető szerzője.

Ez a tanulmány a maga nemében a legnagyobb, és az első, amely kifejezetten a városokban a magasabb hőmérséklet okozta korai halálozást és a fák növelésével megelőzhető halálesetek számát vizsgálta.

A 2015-ös európai nyár adatait felhasználva a kutatók részletes modellezéssel becsülték meg a városi hőszigetek hatását a felnőttkori halálozásra.

A modellezés szerint a 2015-ös, magasabb hőmérséklet miatti 6700 korai haláleset egyharmada megelőzhető lett volna 30%-kal nagyobb faborítással.

Arra bátorítjuk a várostervezőket és a döntéshozókat, hogy építsék ki a városi zöld infrastruktúrát, hiszen ezzel is segítik az egészségügyi előnyök maximalizálását, miközben előmozdítják a fenntarthatóbb és ellenállóbb városokat

– mondta Mark Nieuwenhuijsen, a tanulmány társszerzője.

Ma már bizonyított, hogy a zöldterületek számtalan egészségügyi előnyökkel járhatnak, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és a rossz mentális egészség csökkentése, a gyermekek és idősek kognitív működésének javítása, valamint a csecsemők egészségének javítása.

Kapcsolódó
Hősokkot okozhat az erdők életében a globális felmelegedés
A nyári hőhullámok gyakoriságának várható növekedése miatt megváltozhat az erdők biodiverzitása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik