Mozaik

Hősokkot okozhat az erdők életében a globális felmelegedés

A nyári hőhullámok gyakoriságának várható növekedése miatt megváltozhat az erdők biodiverzitása.

Hősokkot okoznak az erdei organizmusoknak a lombkorona hézagai – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, mely eredményeiről a Science című szaklapban számolt be.

A fák lombkoronája védi az erdei élőlényeket a szélsőséges hőmérsékletektől. Ha sűrű, megakadályozza az alatta élő szervezetek túlmelegedését, viszont ha elvékonyodik, ugrásszerűen megnő alatta a hőmérséklet.

Sárgulnak a széncinegék a klímaváltozástól
A színezetbeli változások fokozatosak és a madarak számára fontosak.

Florian Zellweger, a svájci tájvédelmi kutatóközpont és a Cambridge Egyetem kutatója, valamint munkatársai tanulmányukkal először támasztották alá számokkal a lombkorona alatti klímaváltozást. A klíma melegedését elsősorban ugyanis nyitott területeken vizsgálják, ezek az adatok azonban csak korlátozott jelentőségűek az erdei organizmusok számára, holott a világ szárazföldi fajainak nagy része erdőben él.

A tanulmányuk alapjául szolgáló adatok egy hosszú távú, a fák lombkoronáit csaknem 3000 helyszínen megfigyelő projektből származnak. Ezeket vetették össze egy számítógépes modellben hőmérsékleti adatokkal, melyeket erdők belsejében, mintegy 100 helyszínen gyűjtöttek.

Mint kiderült – nem meglepő módon – az erdők hőmérséklete a lombkorona vastagságától függ.

Ha a lombozatban rés keletkezik, akkor a vadon élő növények hirtelen olyan klíma hatásainak vannak kitéve, melyet nem tudnak elviselni. Az aljnövényzet lakói számára ez végzetes lehet, mivel minden erdei organizmus számára létezik egy hőmérsékleti optimum, melyet csak lassan tud a változó körülményekhez igazítani.

Ha túl meleg van, a hűvöset kedvelő erdőlakók vagy kipusztulnak, vagy elnyomják őket a forróságot kedvelő fajok.

Gyakoribbak lehetnek az árvizek a klímaváltozás miatt
Gyorsul a víz körforgása, a jövőben több árvíz lehet Magyarországon is.

A lombkorona vastagsága ezért döntő fontosságú a faji sokszínűség szempontjából. Ha a védelmet jelentő lombozatban természetes vagy az ember által előidézett okok miatt hiány lép fel, az drasztikus felmelegedéssel járhat a hézag alatt növekvő növények számára.

A szakértő szerint bizonyos fajok már jelenleg is hátrányban vannak, sokan már most az optimálistól eltérő hőmérsékleti tartományban élnek a globális felmelegedés miatt.

Zellweger szerint Európában a nyári hőhullámok gyakoriságának várható növekedése miatt megváltozhat az erdők biodiverzitása, “bizonyos fajok bajba kerülnek”, írta az MTI.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik