Mozaik

Gyakoribbak lehetnek az árvizek a klímaváltozás miatt

Gyorsul a víz körforgása, a jövőben több árvíz lehet Magyarországon is.

A klímaváltozás miatt gyorsul a víz körforgása, ezért – hosszú távon – több árvízre kell számítani Magyarországon – mondta Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára az M1 aktuális csatornán, írta az MTI.

Erre “az évszázad végéig” mindenképpen fel kell készülni és a tervezés alapjait le kell fektetni, paradigmaváltásra van szükség az árvízvédelemben

– tette hozzá az NKE víztudományi karának oktatója.

Kedden árvízvédelmi konferenciát rendeztek Budapesten Homokzsáktól a drónokig címmel. A tanácskozásra utalva a professzor kifejtette, hogy a homokzsákoktól az új technológiákig mindent be kell vetni az árvizek ellen. Utóbbiak között a drónok, az űrfelvételek és a “numerikus módszerek” alkalmazását említette.

A víz szempontjából releváns adatok száma nagyságrendekkel nőtt, ezért a mesterséges intelligencia, a big data, a nagyon gyors adaptív algoritmusok mára a gyakorlati alkalmazás részévé váltak

– hangsúlyozta.

Szöllősi-Nagy András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon árvíz immár ötven éve nem követelt halálos áldozatot, ami annak köszönhető, hogy a magyar árvízi védekezés a legjobb Európában.

Kiemelt kép: Pixabay

Ma 140 éve okozott katasztrófát a Tisza
A folyószabályozás folyamatos és nagy odafigyelést igénylő feladat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik