Mozaik

Viharsorompó védi Hollandiát a tengerszint emelkedésétől

Viharsorompóval, tetőkertekkel és úszó farmokkal reagálnak a globális felmelegedésre a hollandok.

Hollandia egy ideje viharsorompóval védekezik a tengerszint emelkedése és annak következményei ellen. A világ legnagyobb viharsorompója déli területeiken, Maeslantkeringnél épült. A 22 méter magas acélszerkezet a mélyen fekvő területek jelentős részét védi a víz betörésétől viharok idején, írja az Euronews.

Rotterdam mellett számos más települést és mélyen fekvő termőföldeket véd a viharsorompó.

Amikor vihar jön, a tengervíz egyre magasabbra csap. Ha 3 méternél nagyobb az emelkedés, az már veszélyezteti Rotterdamot, és be kell zárni a hullámsorompót

– mondta el Jeroen Kramer, a Het Keringhuis kommunikációs referense.

Eddig csak kétszer kellett teljesen bezárni a gátat, de a világtengerek szintjének emelkedése miatt arra számítanak, hogy ez a jövőben egyre gyakrabban előfordul majd.

A gát bezárásakor természetesen a kikötői forgalom is szünetel, ami naponta 10 millió eurós veszteséget okoz. A kikötők igyekeznek alkalmazkodni, és olyan parti létesítményeket építeni, amelyek a változó helyzetben is használhatók lesznek. Rotterdam gátakat és árkokat létesített a víz visszatartására. Már tesztelik a nyílt tenger elérésének a lehetőségeit ilyen esetekben is.

Rotterdamban tényleg érzékeljük a tengerszint emelkedését. Víztározókat építettünk, mert minden esőcseppet, ami lehull, át kell pumpálnunk az óceánba, másként a városban rekedne

– nyilatkozta Jorg Pieneman, Rotterdam klímaügyi tanácsadója.

Tetőkertek és úszó farmok

Az összegyűjtött víz egy része felhasználható a városi tetőkerteken. Egy négyzetméternyi tetőkert 60 liter víz megtartására képes, hűti az épületeket és növénytermesztésre is alkalmas. Az állattenyésztés is alkalmazkodhat az új helyzethez. A vízen lebegő karámokban nincsenek az áradás kockázatának kitéve az állatok. Marhákat már tartanak úszó létesítményekben, és tervezik a csirketartásra kialakított úszó ólat is.

Meg kell vizsgálnunk a városi élelmiszertermelés lehetőségeit a vízfelületeken is, alkalmazkodnunk kell a tengerhez

– mondta el Minke van Wingereden, az úszó farm munkatársa.

A hollandok remélik, hogy az évszázad közepéig megvédi az alacsonyan fekvő területeket a már létező sorompó, de készülnek az új kihívásra. Terveiket nem a félelem irányítja: tisztelik a vizet, és így védekeznek az ár ellen. Büszkék eddigi erőfeszítéseikre és azok sikerességére, és a jövőben is a természet erőit tisztelve kívánják megteremteni a veszélyeztetett területeken a biztonságot.

Nyáron hűt, télen "fűt" és otthonunk látványos dísze a zöldtető
Magyarországon is egyre inkább terjednek zöldtetők és élő falak.

Kiemelt kép: Youtube/Euronews

Olvasói sztorik