Kertünk-Portánk

Nyáron hűt, télen “fűt” és otthonunk látványos dísze a zöldtető

Lakókörnyezetünk zöldítésére az utóbbi évtizedekben Magyarországon is egyre jobban elterjednek a zöldtetők és az élő falak.

Ki ne szeretne csodálatos színekben virágzó kertet, ahol megpihenhet egy nehéz nap végén? A fák, a bokrok és a virágok illatai, színei, érzékszerveink mellett lelkünket is elvarázsolják.

A kertészkedés, mint rendszeres elfoglaltság, nagyszerű szabadidős tevékenységgé válhat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Abban az esetben, ha az udvarunk méretei nem engedik meg virágoskert kialakítását, megfontolandó egy igazán környezetbarát megoldás, a házunkon “lélegző” zöldtető kialakítása.

Biodiverz zöldtető családi házon, fotók: Csige Anna

A zöldtetők építésének szerte a világon évezredes hagyományai vannak. Szemiramisz függőkertjeit az asszír uralkodó, Nabukodonozor parancsára több mint 2500 évvel ezelőtt emelték.

A világ hét csodája között számon tartott teraszos kertek alapját kőből építették, majd nádszövetet fektettek rá, és a vízszigetelés céljából kátránnyal fedték. Európa első növényzettel borított tetői Izland zord vidékéről terjedtek át a Skandináv-félsziget hasonlóan mostoha éghajlatú országaira. Távolabb tekintve trópusi Afrika bennszülött törzseinek építményein régóta bevált gyakorlat a növényekkel borított háztető.

Hagyományos zöld tetők (Lake District, USA), fotó: Csige Anna

Északon a fűtésben, a trópusokon pedig a ház hűtésében segít a zöld tető

A huszadik század derekán egy svájci származású francia építész hatására jelent meg a modern építészetben ez a célszerű és környezetbarát megoldás. A modern betonépítészet megteremtője, Le Corbusier alkalmazta a gyakorlatban  a zöldtetőt nagy lakóegységeinek tetején. Ezek a lapostetős közösségi kertek a társas házak lakóinak pihenésére, regenerálódására szolgáltak.

Földünk népességének a nyolcvan százaléka 2050-re várhatóan a városokban fog élni. Európa lakosságának majd háromnegyede napjainkban is ilyen településeken él, így nem mellékes szempont, milyenné szeretnénk formálni nagyvárosainkat a közeljövőben.

A több milliós világvárosok zsúfoltságát és levegőtlenségét újfajta közösségi terekkel igyekeznek élhetőbbé tenni. Ennek egyik kézenfekvő, praktikus és esztétikus eszköze a zöldtetők és a zöldfalak kialakítása.

A zöld fal a nagyvárosok esztétikai értékét is emeli fotó: Csige Anna

A modern kor építőanyagai, mint a vasbeton és a széles fesztávolságú szerkezeti tartóelemek elterjedése szélesebb körben is elérhetővé tette a “lélegző tetők” alkalmazását. A nyolcvanas évektől azután világszerte kedvelt építészeti trenddé vált ez az igazán öko-jellegű építési mód.

Akár te is megépítheted a panelekből álló csodás dombházat
Tökéletes másai a hobbitházaknak, három ember pedig pár nap alatt össze tudja szerelni az álomotthont.

Európa számos, nyitottabb szemléletű országában, Franciaországban, Belgiumban vagy Hollandiában különféle kedvezményeket kapnak az államtól azok, akik zöldtetőt építenek új házukra.

– tájékoztatta a Sokszínű Vidéket Csige Anna, a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége titkára.

Magyarországon saját tulajdonban lévő ingatlanon a megfelelő építési engedélyek beszerzése után bárki építhet zöld tetőt

Családi házak esetében jellemzően inkább a melléképületekre, például a garázs fölé építik az alacsonyabb költségek miatt. Hazánkban az intenzív zöld tetők a gyakoribbak, ezek a minimum 30 cm földréteggel megépített tetőkerteket jelentik. Valójában a kertészeti réteg vastagságának csak a statikai terhelhetőség szab határt, hiszen előfordul, hogy kisebb fákat is telepítenek 1-1,5 m mély talajrétegbe.

A nagytarcsai benzinkút extenzív zöld tetős építménye, fotó: Csige Anna

Mire figyeljünk a zöldtető tervezésekor?

  • Ne spóroljuk le a speciális ültetőközeget, mert rövid távon is elindul a tető gyors elgyomosodása, a fel nem szívódó vizek miatt a növények kipusztulnak, a lefolyók eltömődhetnek.
  • A lefolyók karbantartását és könnyű tisztíthatóságát mindig tartsuk szem előtt.
  • A legideálisabb felületek a lapostetők, maximum néhány fokban lejtős felületet jelöljünk ki zöldtetőnek.
  • A födém teherbírására már a családi ház tervezése során figyeljünk!

A háztetők növényeinek kiválasztásakor fontos a hely éghajlati adottságainak alapos ismerete

  • Az extenzív zöld tetők betelepítésére leggyakrabban a varjúháj (Sedum sp.) fajokat alkalmazzák, ezek a növények kitűnően alkalmazkodtak a szárazabb viszonyokhoz. Vastag, pozsgás leveleiket viaszréteg borítja, megakadályozva a gyorsabb párolgást. Elsősorban leveleik változatos színével díszítenek.
  • Kiváló szárazságtűrők a kövirózsák (Sempervivum sp.) is, ezek terjedési üteme és színgazdagsága azonban elmarad a varjúhájétól.
  • Gyakran telepítenek még kakukkfű fajokat (Thymus sp.) és a talajtakaró növények közül a molyhos madárhúrt (Cerastium tomentosum).
  • Egyes hidegtűrő kaktuszfajok (Opuntia sp.) is kedvelt növényei a tetőkerteknek, melyek nyár eleji virágzása a zöld tető esztétikai értékét tovább növeli.

Magyarországon a kétezres évek elejétől terjedtek el szélesebb körben az intenzív zöld tetős megoldások. Többségük nagy épületkomplexumok, irodaházak és bevásárlóközpontok tetején zöldell. A 12. kerületi önkormányzat jó példával járt elöl: előírta a közintézményeknek, hogy az új építésű, lapos tetős ingatlanokat növényekkel kell beültetni. Másik követendő példa lehetne a nagytarcsai benzinkút tetején kialakított rámpás zöld tető, melyen szárazságtűrő növények élnek.

Egyre gyakrabban találkozhatunk zöldfalakkal, amik Budapest üzleti negyedében a nagyobb cégek belső, impozáns fogadótereit varázsolják még zöldebbé, kellemesebbé.

-teszi teljesebbé a képet Csige Anna.

Beltéri zöldfal az Eiffel Palace Irodaházban Budapesten, fotó: Csige Anna

Igaz, hogy a zöldtetők növényei szélsőségesebb időjárási viszonyokat is elviselnek, mégis, más kertekhez hasonlóan gazdájuk részéről odafigyelést és gondozást igényelnek. Örvendetes, hogy Magyarországon az utóbbi években épült középületeink mellett egyre jobban szaporodnak a családi házak zöldtetős beruházásai.

Kiemelt kép: Csige Anna

Zöldségültetéssel harcolhatunk a klímaváltozás ellen
Egy 18,7 négyzetméteres terület elegendő a háztartás által fogyasztott zöldségek felének kitermeléséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik