Életmód

Tengerparti szemétszedéssel töltötte nyaralását a fiatal környezetvédő

A szlovéniai Koper melletti nyaralása során Pethes Ágnes naponta szemetet szedett.

A szlovéniai Koper mellett nyaralt Pethes Ágnes, ám nem a megszokott módon töltötte el napjait a tengerparton.

Tizenhét saját készítésű hajóval szedik a szemetet a Tiszán
A kihalászott műanyag palackokat feldolgozzák és újrahasznosítják.

Napjainkban örvendetesen szaporodnak a nemzetközi vállalatok törekvései mellett a magányszemélyek által vállalt környezettudatos akciók, a cél többet tenni környezetünk megóvásáért. Nemzetközi tudósok, ismert emberek hallatják szavukat évről évre bolygónk siralmas állapota miatt, az élővilág megmentése érdekében.

Aki keres, az talál – Ágnes sokféle szemetet gyűjtött nyaralása során – Fotó: Facebook/ Pethes Ágnes

Pethes Ágnes idén nyáron vonattal utazott Szlovéniába, ahol kerékpárra pattant, és drótszamáron járta be a csodálatos ország tengerpartját. A fiatal környezetvédő tudatosan töltötte idén nyaralását Koper mellett, sajátosan újraértelmezve a műanyagmentes július akciót. Ágnes egy vászonzsákot vitt magával, és ebbe gyűjtötte a parton talált szemetet. Minden nap megpróbált megtakarítani egy-egy partszakaszt a tengerpartból.

Végig ugyanazt a zsákot használtam, illetve a harmadik napi műanyag ládát a sziklák között találtam. Egy fiatal lány és egy nagyon friss kinézetű babás apuka kérdezte csak meg, miért gyűjtögetek. Előbbi beállt kicsit segíteni, utóbbi elmondta, hogy anno ő is ezt csinálta a barátaival. A halászok adtak a fiataloknak eszközt, ők meg takarították a partot, a sziklákat, aztán megköszönte, hogy a babájáért dolgozom

– mesélt Ágnes a kalandjáról.

Tengerparti akciója alatt feldühítette magát azon, hogy az emberek egy része a cigaretta csikket folyamatosan a vízbe pöccintette. Szerinte a szemetelést a tengerparton pénzbüntetéssel kellene jutalmazni, hátha ez megszabadítaná rossz szokásuktól a szemetelőket, a tengerpartokat pedig a hulladéktól.

Ágnes helyszínen talált és újrahasznosított szemétgyűjtő doboza – Fotó: Facebook/Pethes Ágnes

Ágnes különös nyári szélmalomharca követendő példa lehet, környezettudatos magatartással mindenki hozzájárulhat hihetetlen mértékben szennyezett bolygónk megmentéséhez.

Kiemelt kép: Facebook/Pethes Ágnes

Békés harcot indított egy algyői zöldséges a nejlonzacskók ellen
Bevásárláskor ismét divatba jöhetnek a faluban a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik