Mozaik
British naturalist, documentary maker, and broadcaster David Attenborough delivers a speech after receiving a Crystal Award during a ceremony ahead of the World Economic Forum (WEF) 2019 annual meeting, on January 21, 2019 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!

A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.
Korábban a témában:

A világ egyik legismertebb természetvédője arra hívta fel a fejlett világ gazdasági és politikai vezetőinek figyelmét, hogyha nem tesznek komoly lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a folyamat megállíthatatlanná válik – írja a The Guardian.

Attenborough a davosi Világgazdasági Fórumon úgy fogalmazott, hogy az emberiség saját tevékenységének köszönhetően egy új földtani kor köszöntött be a bolygón.

Én szó szerint egy másik földtani kor szülöttje vagyok

– hívja fel a jelenségre a figyelmet a 92 éves természetfilmes.

Davos, 2019. január 22.
Sir David Attenborough angol természettudós és ismeretterjesztõ dokumentumfilmes (j) és Vilmos cambridge-i herceg, Károly brit trónörökös idõsebb fia pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának kezdõnapján, 2019. január 22-én. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezetõ politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetõbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövõre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
MTI/AP/Markus Schreiber
MTI/AP/Markus Schreiber

A 12 ezer évig tartó holocén korban születtem, amikor a Földön minden ideális volt az emberiség számára, hogy letelepedjen, gazdálkodjon, és civilizációt hozzon létre. Ez az áruk és eszmék szabad áramlásához vezetett, ami globálisan összekapcsolt minket.

Ám ez a stabil korszak már az ő televíziós pályafutása alatt véget ért.

A holocén korszak véget ért, az Édenkert nincs többé. Annyit módosítottunk a bolygónk ökoszisztémáján, hogy a tudósok szerint új földtani korba léptünk. Ez a antropocén kor, az ember korszaka.

Bár a globális szinten jelenlévő feszültségek gátolják a klímaváltozás elleni küzdelmet, Attenborough mégis arra kéri a világ vezetőit, a bűntudaton és vádaskodáson túl mielőbb kezdjenek hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelem gyakorlati lépéseihez.

A 92 éves David Attenborough fáradhatatlan, újabb természetfilm-sorozathoz adja a hangját
A természettudós lesz az Our Planet című nyolc részes sorozat narrátora.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Fabrice Coffrini

Kommentek

Budapest, 2016. június 10.
Meggyel teli láda a Friss Gyümölcs Kft. keceli ültetvényén 2016. június 10-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.