Életmód

Stopot mondtak a műanyagnak az olasz szigeten

Sem a helyi boltosok nem értékesíthetnek műanyagot, sem a turisták nem vihetik be a turistaparadicsomba.

A népszerű turistaparadicsom, az olaszországi Capri szigete is szeretne megszabadulni a nemkívánatos műanyag hulladéktól. De van egy kiskapu, ami a biológiailag lebomló műanyagokat még engedélyezi, hiába tudjuk róluk, nem sokkal jobbak a többinél, írja a Treehugger.

Évente 2,5 milliárd dollárral kevesebbet érnek óceánjaink a műanyag szemét miatt
A globális mértékű műanyagszennyezés most már árcédulával is rendelkezik.

Ha Capri szigetén járunk, jobban tesszük, ha nem felejtünk egy műanyag villát sem a táskánkban, ugyanis ellenkező esetben 500 € -s bírságot is kiszabhatnak ránk. Május 15-én lépett hatályba az a rendelet, mely szerint a szigeten tiltott az egyszer használatos műanyag bármilyen formája, hacsak nem biológiailag lebomló anyagból készült. Sem a helyi boltosok nem értékesíthetnek műanyagot, sem a turisták nem vihetik azt a szigetre.

A tengeri műanyagszennyezés elleni szélesebb körű erőfeszítés része az intézkedés, ugyanis egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szárazföldet Capritól elválasztó tengervíz négyszer több műanyag hulladékot tartalmaz, mint Olaszország bármely más tengeri területei. Emiatt döntöttek úgy a helyi önkormányzatok, hogy száműzik a műanyagot, mert nem szeretnék, ha ez a csodás hely műanyag szemete révén válna hírhedtté.

Létezik egy nagyon nagy probléma, és hozzá kell járulnunk a megoldásához: mindannyian hallottunk már a tengeri szemétszigetekről. Fontos, hogy ezzel az új szabályozással is hozzájáruljunk a szennyezés csökkentéséhez és környezetünk védelméhez

– nyilatkozta Gianni de Martino polgármester az EFE-nek.

A szabály nem különbözik attól, amit az Európai Unió egészében 2021-ben hajtanak végre, de itt már 18 hónappal korábban hatályba lép.

Ezenkívül egy új rendelet is elfogadtak, amely lehetővé teszi a halászok számára, hogy összegyűjtsék a hálójukkal kifogott műanyag szemetet. Korábban ugyanis ezek összeszedése és a szárazföldön való szállítása illegális volt.

Capri új, műanyagellenes rendelkezése üdvözlendő, de a „biológiailag lebomló” szemét kiskapuja nem túl jó megoldás, mert a biológiailag lebomló műanyag nem oldja meg a műanyag hulladék problematikáját. Tanulmányok bizonyították ugyanis, hogy az úgynevezett lebomló vagy komposztálható műanyagok ugyanolyan hosszú ideig megmaradnak a környezetben, mint a hagyományos műanyagok. Ráadásul speciálisan reagálnak a hőre és a napfényre, így még ha szét is esnek, akkor sem biztos, hogy teljesen eltűnnek. A tudósok szerint további kutatások szükségesek annak meghatározásához, hogy az esetlegesen megmaradó vagy épp felszívódó darabok milyen hatással is vannak a környezetre.

A sokkal jobb és fenntarthatóbb megoldás az lenne, ha minden egyszer használatos és eldobható műanyag eszközt betiltanának, a lebomlónak tituláltat is, és inkább az újrafelhasználható termékekre összpontosítanának. De a műanyag eltüntetésére tett minden kezdeményezésnek örülni kell, míg el nem jön, remélhetőleg minél hamarabb, az az idő, hogy teljesen megszabadulhatunk tőle.

Kiemelt kép: flickr/Stuart Ox

Olaszország betiltja az egyszer használatos műanyagokat
Amennyire csak lehet, megtisztítanák a tengeri környezetet.
Olvasói sztorik