Mozaik

Pénzt kapnak a kifogott tengeri szemétért a görög halászok

A halászhálókba gyakran több műanyag hulladék kerül, mint hal.

Kicsivel több mint 60 ezer forintot, azaz 200 eurót kapnak havonta azok görög halászok, akik vállalják, hogy összegyűjtik és leadják a hálójukba akadt szemetet ahelyett, hogy visszadobnák a tengerbe, írta az Euronews. A környezetvédelmi szempontól is értékes akció mögött új görög vállalkozás áll, az Enaleia, amely a havonta fizetett pénzzel próbálja motiválni a helyi halászokat, hogy segítsenek a tenger megtisztításában.

Nemrég egy 1987-ben lejárt kólás fémdobozt találtak a tenger mélyén.

„Harminc éve lehetett a vízben. Ez volt az első dolog, ami ledöbbentett. A második az, hogy a halász visszadobta a vízbe. Azt mondta, nem a szemétfogásért, hanem a halért fizetik”.

– nyilatkozta a cég alapítója, Lefterisz Arapakisz, aki csapatával együtt be is került az ENSZ környezetvédelmi szervezete által kiválasztott, a Föld Fiatal Bajnokai díj (Young Champions of the Earth) döntősei közé.

A halászok hálójából kikerülő szemetet az Enaleia külföldre szállítja, ahol újrahasznosítják

A hálókból, kötelekből előkerülő hulladékból zoknikat, fürdőruhákat és más hasznos tárgyakat készítenek. A műanyagot is újra feldolgozzák egy erre szakosodott, helyi láncban.

A probléma nem új keletű, egy ideje ismert, de megoldás még nem született rá

Nemrég mi is cikkeztünk róla, hogy szakértő szerint például a Földközi-tenger szennyezését nemcsak a természet, hanem a gazdaság is megszenvedi. A tengerbe kerülő szemét évente 641 millió eurós költséget ró a turizmusra, a halászatra és a tengeri gazdaságra, miközben például a halászat is hozzájárul a környezetszennyezéshez: a műanyag hulladék 20 százalékát az elhagyott szállítmány és a halászatban használt eszközök teszik ki.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik