Mozaik

Elérte a hőhullám Grönlandot, drasztikus mértékű a jégolvadás

A grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig.

Több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el július 31-én, szerdán Grönlandon amiatt, hogy a Föld legnagyobb szigetét is elérte az európai országokon múlt héten végigvonuló, melegrekordokat megdöntő hőhullám.

Kiemelt kép: MTI/AP/InCaspar Haarlov

A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram szerint az olvadás ezen a napon már a jégfelület 56,5 százalékát érintette, ami rekordnak számít az idei évet nézve. Mottram szerint július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég veszett oda az óceánba, ami azt jelenti, hogy a hónapban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

A kutató elmondta, hogy a grönlandi olvadási szezon kezdete, június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten. Összehasonlításképpen: 2012-ben összesen 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba az augusztus végéig tartó olvadási szezonban.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon – ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg, írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/AP/InCaspar Haarlov

Cikkünkben a jég megolvadt vizéből kialakult folyók láthatók a képeken a Grönland nyugati részén húzódó jégtakarón 2019. augusztus 1-jén. A víz függőleges kürtőkbe, úgynevezett gleccsermalmokba folyik, amelyekből az Atlanti-óceánba ömlik.

Forrás: Into the Ice – Kiemelt kép: MTI/AP/InCaspar Haarlov

Olvasói sztorik