Mozaik

40 ezer év után elolvadt a jég a sarkvidéki hegyeken

Az utóbbi évtizedek rekord melege okozta olvadások miatt az Északi-sarkkörön a táj olyan új arcait mutatja meg, amilyet az elmúlt évezredek során eltakart előlünk a hó és a jég birodalma.

Fotó: Matthew Kennedy/Earth Vision Institute

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent új tanulmányban a Colorado Egyetem Sarkköri és Alpesi Kutatóintézetének munkatársai (INSTAAR) azt állítják, hogy a kanadai sarkvidéki Baffin-szigeten zajló drámai változások abból adódnak, hogy ez a legmelegebb évszázad az elmúlt 115 000 év során – írja a Mother Nature Network.

A magas tengerszint feletti tájak önmagukban is lenyűgözőek, de a tény, hogy a felszínt, amin sétálunk, már évezredek óta jég borította ezelőtt, és csak most vált mindez láthatóvá, alázatot követel az embertől. Emellett persze az is nyilvánvaló, hogy emiatt rengeteg információt nyerhetünk a jégtakaró múltjáról és a tájról

-nyilatkozta Simon Pendleton kutató az MNN-nek.

Matthew Kennedy/Earth Vision Institute

Az ősi moha és zuzmó maradványai, amelyeket Pendleton és csapata a jégolvadék széle mentén talált, megmutatják azt is, mikor érte őket utoljára napfény. A gleccserekkel szemben, amelyek folyamatosan mozgásban vannak, csúsznak, a jégsapkák hosszú ideig stabilak maradnak, ezáltal pedig mintegy időkapszulába zárják mindazt, ami alattuk rejlik.

A visszavonuló jégtakaró nyomán újonnan előbukkanó növények a radiokarbonos kormeghatározás során a tanúi lehetnek, mikor is borította be őket a hó, és mennyi napfény érte őket az elmúlt századok alatt.

A mohák képesek felébredni a hosszú dermedt álomból, és újra fotoszintetizálni. Ők a növényvilág zombijai, igazi élőhalottak, hisz több ezer éven át csak élettelenül lapultak a hótakaró alatt, és miután elolvadt fölöttük a jég, újra életre keltek

– lelkesedik Gifford Miller, a Colorado Boulderi Egyetem kutatója.

Matthew Kennedy/Earth Vision Institute

A 2013 és 2015 közötti időszakban már világosan kimutatható volt a változás, a jégtakaró több mint tíz méteren vonult vissza a csúcsokról.

A kutatócsoport szerint az Északi-sarkvidék felmelegedése az elmúlt évszázadban oly mértékben felgyorsult, hogy most már a Baffin összes jégsapkája – még azok is, amelyek a legmagasabban voltak – visszahúzódott, elolvadt.

Ha a felmelegedés ilyen mértékben folytatódik, a világ ötödik legnagyobb szigete valószínűleg a következő századokra teljesen jégmentessé válik.

Reméljük, hogy folytathatjuk munkánkat a Baffin-szigeten, hiszen a jégsapkák és a gleccserek továbbra is folyamatosan olvadnak, ezáltal pedig egyre több minden mutatkozik meg az ősi tájból. Így lehetővé válik a számunkra, hogy további meglepő felfedezéseket tegyünk

– teszi hozzá Pendleton.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik