Életmód

Megdöbbentő adatok: ennyit olvasztunk el fejenként a sarkvidéki jégtakaróból

Remélik, hogy a kutatás által az emberek ösztönösen kapaszkodnak majd a ténybe, hogy a sarki jég nem valami nagyszabású, anonim cselekvés miatt tűnik el, hanem egyszerűen a napról napra történő apró tevékenységeink következménye.

Kutatók először vizsgálták a sarkvidéki jég olvadását egyénekre lebontva.

A Science című tudományos folyóiratban megjelent eredmények szerint minden tonna légkörbe kerülő szén-dioxid által három négyzetméterrel csökken a jégtakaró a sarkvidéken.

A mellékelt térkép alapján tehát elmondható, hogy bár hazánk szerencsére nem tartozik az élmezőnyhöz, fejenként így is évi 10-20 négyzetméter jég olvad el a magyarok miatt.

emissions-citizen-jpg-838x0_q80

Az éghajlatváltozásról eddig gyakran elvont fogalomként beszéltünk. Az eredményeinkkel a kialakult képet akartuk megváltoztatni. Most már biztosan állíthatjuk, hogy egy London-San Francisco oda-vissza repülőút ülőhelyenként öt négyzetméternyi jégtakarót olvaszt el a sarkkörön

– fogalmazott Dirk Notz vezető kutató a közleményben.

Az elmúlt négy évtizedben a sarkköri jégtakaró felével csökkent. A közelmúltban felgyorsult a folyamat, idén a valaha volt második legalacsonyabb szintet mérték. Egy másik tanulmány szerint a téli hónapokban lassul az olvadási folyamat, mégis riasztó, hogyan hat a régióra a klímaváltozás.

Az alábbi animáció kristály tisztán mutatja, mekkora veszteség érte a sarkvidéket 1979 óta.

A röppálya világos. Néhány évtizeden belül, talán már 2030-ban arra eszmélünk szeptemberben, hogy nincs jégtakaró a sarkkörön

– mondta a Washington Postnak Mark Serreze, az Amerikai Egyesült Államok Országos Hó- és Jég Adatközpontjának szakértője.

A kutatócsoport szerint a globális felmelegedést 1.5 Celsius-fok alatt kellene tartani, hogy ne olvadjon tovább a jég. A párizsi klímaegyezmény mindazonáltal egyelőre csak 1 trillió tonnán húzta meg a szén-dioxid-kibocsátás felső határát és 2 Celsius-fokon globális hőmérséklet-emelkedést.

Reméljük, hogy kutatásunk által az emberek ösztönösen kapaszkodnak majd a ténybe, hogy a sarki jég nem valami nagyszabású, anonim cselekvés miatt tűnik el, hanem egyszerűen a napról napra történő apró tevékenységeink következménye

– tette hozzá Notz.

A napokban jött ki egyébként Leonardo DiCaprio klímaváltozásról szóló teljes filmje, amit ide kattintva megnézhetsz. Érdemes.

(Mashable)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik