Életmód

Különös dolog történik az Antarktiszon

Lassulhat a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés.

Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést – állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

A Science oldalán publikált tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi régió alatti földkéreg évente akár 4,1 centiméterrel is emelkedhet.

A tudósok ahhoz hasonlítják a jelenséget, mint amikor valaki felkel egy habszivacsról, és az elkezdi visszanyerni eredeti formáját.

Az emelkedés mértéke, amely a világon valaha mért egyik leggyorsabb, valószínűleg gyorsulni fog, és az anyakőzet akár 8 méter magasra is megemelkedhet még a század folyamán, segítve a jégtakaró stabilizálódását, és megszakítva a globális tengerszint-emelkedést.

Lehet, hogy az olvadás nekünk dolgozik?

A Dán Műszaki Egyetem és az Ohiói Állami Egyetem munkatársaként is dolgozó Valentina Barletta, a tanulmány vezető szerzője szerint eredményeiket, amelyek „jó hírt” jelentenek az Antarktisz számára, a nyugat-antarktiszi régió Amundsen-tenger körüli részén kihelyezett GPS-es érzékelőkre alapozták.

A nyugat-antarktiszi jégtakarónak – amely teljes elolvadása esetén több mint három méterrel növelné a globális tengerszintet – döntő része az óceán fenekén pihen, és a jég súlya tartja odalent.

A tengerfenék alatti anyakőzet gyors emelkedésével egyre több jég jut ki a szárazföldre, csökkentve a kockázatát a jégtakaró feltöredezésének, amit a jég alá bejutó melegedő óceánvíz idézhetne elő.

Az anyakőzet megemelkedése növelheti a nyugat-antarktiszi jégtakaró stabilitását a katasztrofális összeomlással szemben.

Címlapfotó: wikipedia.org

Forrás: MTI

Itt a lista! Ezeket az országokat érinti leginkább a klímaváltozás
Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik