Mozaik

Itt a lista! Ezeket az országokat érinti leginkább a klímaváltozás

Fekécs Edit
Fekécs Edit

2017. 09. 15. 08:59

Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk.
Korábban a témában:

Két évvel ezelőtt a Notre Dame-i Egyetem megjelentetett egy olyan indexet, amely feltárja, hogy mely nemzeteket érinti majd nagy valószínűséggel az  éghajlatváltozás. A Notre Dame Global Adaptation Initiative (ND-GAIN) által ismertté vált anyag most újra előtérbe került, és kiderült, hogy a mostani következtetések nem kevésbé relevánsak ma, mint két éve.

Az átfogó tanulmány az egyes országok sebezhetőségét, valamint alkalmazkodásra való hajlandóságát és esélyét indexeli. Ennek része az adott ország infrastruktúrájának, élelmiszerellátásának, technológiai képességeinek állapota is.

Az Eco Experts által közzétett térképek önmagukért beszélnek. Íme az öt első és az öt utolsó ország, amelyek a legkevésbé illetve a leginkább érintettek a klímaváltozásban.

A leginkább “túlélői” az éghajlatváltozásnak

1 – Dánia

2 – Új-Zéland

3 – Norvégia

4 – Szingapúr

5 – Egyesült Királyság

 

A legkevésbé valószínű, hogy “túléli” az éghajlatváltozást

1 – Közép-afrikai Köztársaság

2 – Csád

3 – Eritrea

4 – Burundi

5 – Szudán

Fotó: University of Notre Dame/Eco Experts

Magyarország a listán a 38. helyen áll, a teljes lista itt tekinthető meg.

Érdekességként említhetjük, hogy az Egyesült Államok a 11. helyen áll, Ausztrália pedig a 13., Kína a 48., India pedig a 119. Afrika nagy része is a lista végén szerepel.

Fotó: University of Notre Dame/Eco Experts

Az éghajlatváltozás egyik legigazságtalanabb része az, hogy azok az országok, amelyek a legnagyobb szennyezők, gyakran azok közé tartoznak, amelyeket a legkevésbé érinti a klímaváltozás.

Ennek megoldására született a párizsi egyezmény, ami  az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik a 2020-tól.  A megállapodásban minden ország maga határozza meg saját hozzájárulást annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést.

A felvázolt lehetőségektől függetlenül minden ország érintett lesz: például Amerikát is érinti majd az évszázad második felében a klímaváltozással összefüggő menekültválság a példátlan természeti katasztrófák sora és a gazdasági recesszió, de Afrikához, Indiához, a Közel-Kelethez és Dél-Amerikához képest ez csupán elenyészőnek tűnik.

Címlapfotó: pixabay.com

Rohamtempóban változik a világ, ilyen lesz az életünk 20 év múlva
Ajánlott olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk.
vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.