Kertünk-Portánk

Ritkán élik túl a nagy és idős fák az átültetést

A fa ott érzi magát legjobban, ahol született, ahová ültették.

Egyre több beruházásnál ígérik, hogy ha útban van egy fa, akkor majd átültetik. Ez azonban sok esetben eleve megvalósíthatatlan: a nagyobb, idősebb fák nagyon ritkán élik túl az átültetést – olvasható a Geenpeace weboldalán.

Hány éves a fa?

A fák fafajtól függően eltérő gyorsasággal nőnek. Vannak viszonylag gyors növekedésűek, mint a nyárfák, füzek, platánok, fenyők. De vannak nagyon lassúak is, mint a tölgyek, bükkök, berkenyék.

Az úgynevezett „pionír” növények és özönfajok gyorsan terjednek, gyorsan nőnek, de hamar halnak. A lassabb növekedésűek általában sokkal tovább fordulnak termőre, és sokkal tovább élnek.

Ha ezt a két csoportot jól meg tudjuk különböztetni egymástól, akkor a fa 1 m-es magasságban mért törzsátmérőjéből meg tudjuk becsülni a korukat. A lassú növekedésű fafajok kora általában nagyobb, mint az 1 méteres magasságban centiméterekben mért törzsátmérőjük (egy 80 cm átmérőjű tölgy lehet 100 éves is). A gyors növekedésű fák életkora viszont kisebb, mint a cm-ben mért átmérőjük (egy 80 cm átmérőjű nyárfa talán csak 60 éves).

Precízen a fa korát csak évgyűrűszámlálással lehet megállapítani, ehhez különféle mintavételezési eljárások állnak a szakemberek rendelkezésére.

Elgondolkodtató tények a fákról és jelentőségükről
A fák a földi élet pillérei, de ritkán figyelünk arra, milyen különlegesek is ezek az ősi erőművek.

Az átültetés veszélyei

  • Átültető géppel nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, 10-15 éves kor (maximum 10 cm törzsátmérő) esetén. Sőt az örökzöldek, fenyők már ilyen fiatalon sem ültethetőek át.
  • Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 cm törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges.
  • Az előkészítés gépi vagy kézi alávágással kezdődik: azaz a fát helyben nagy földlabdával körbeárkolják, és elvágják a gyökereit, körbeveszik geotextíliával, a gyökereket növekedési hormonnal kezelik, és visszatemetik köré a földet, hogy az elvágott gyökereknél elinduljon a hajszálerek képződése. A fa koronáját ezzel párhuzamosan visszametszik, hogy a lecsökkent gyökérzet is el tudja látni a lombkoronát. Az így előkészített fát eredeti helyén legalább egy vegetációs időszakon keresztül intenzíven öntözik, tápoldatozzák, párásítják, és csak vegetációs időszakon kívül kezdik meg a gépi átültetési műveletet. Ha ezek a munkák elmaradnak, akkor az átültetett növény az új helyén 1-3 év alatt teljesen elszárad, addig a törzsében raktározott tápanyagokat éli fel.
  • Az ennél is idősebb, 35-40 év feletti fák átültetése géppel már nem lehetséges: egyedi kalodát kell nekik ácsolni, és minimum 2 éves előkészítést igényelnek az átültetés előtt. Ha a földlabda nem marad egyben az átültetés folyamán, akkor a növény elpusztul.
  • Minél idősebb a növény, annál jobban ki van téve annak, hogy nem éli túl az átültetési sokkot. A 60-100 éves korú fák már nagyon kis megmaradási rátával ültethetőek át, még sikeresnek mondott átültetés esetén is nagy részük 5-10 éven belül elpusztul.
  • A vegetációs időn belül, azaz április-október között elvégzett, előkészítés nélküli faátültetések szakszerűtlenek, szinte biztosan a fa pusztulásához vezetnek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik