Életmód

Úszó farm a betondzsungelek lakóinak

Eddig többnyire háztetőkön létesítettek kerteket. Most megváltozott a helyzet.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában terjedőben van az urban gardening, vagyis a városi zöldségtermesztés. Többnyire háztetőkön létesülnek a mini zöldségfarmok, ezúttal azonban már befejezéséhez közeledik egy úszó gyümölcsös is – olvastuk a syngenta blogján.

A félig éretten leszedett, nagy távolságból szállított zöldség-gyümölccsel szembeni ellenérzésekre alapozva hozták létre New Yorkban azt a gyümölcsöst, amelynek létrehozásában hajómérnökök és technikusok, kertészek, tájépítész, valamint a US Coast Guard, azaz a parti őrség szakemberei vettek részt.

uszoerdo1

Hamarosan hivatalosan is felavatják a Swale névre keresztelt 30 méter hosszú és 9 méter széles tengeri uszályt, ami alapítványok és magánszemélyek pénzéből épült és nem pusztán arra szolgál, hogy friss gyümölccsel lássa el a vásárlókat, hanem arra, hogy a fedélzetre látogatók a kődzsungel afféle bioszféra rezervátumában, kikapcsolódás közben le-letéphessenek egy-egy gyümölcsöt a fáról, vagy zöldséget és bogyós gyümölcsöket szedjenek az ágyásokból.

Az alkotók részben művészeti projektnek tartják a Swale létrehozását, és nem csak az a céljuk, hogy élelmiszert termeljenek, hanem vitát ösztönözzenek arról, vajon lehet-e ingyenes közszolgálati tevékenység a lakosság friss zöldséggel való ellátása, vagy a zöldség és gyümölcs továbbra is „csak egy drága árucikk” maradhat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik