Mozaik

Évi 5 tonna élelmiszert termelnének a melbourne-i banképület tetején

A gazdaságban egy gyümölcsös és méhészet is helyet kap.

Melbourne egyik pénzintézetének tetején 2000 négyzetméteres tetőtéri parkolót készülnek mintafarmmá alakítani. A Skyfarm-nak nevezett hely tetőtéri farmként szolgál majd, célja elsősorban a környezetvédelmi oktatás lesz, de konferenciatermek is helyet kapnak benne. A városi tetőkert kialakításának várható költsége 300 ezer dollár.

Ausztrália második legnagyobb városának “égi” farmján évente több ezer diákot szeretnének a környezettudatosságra és a fenntarthatóbb életre nevelni, bemutatva számukra egy innovatív, vízhatékony mezőgazdasági rendszert. A helyszínen megtanítják, hogyan lehet például friss élelmiszert városi terekbe kiépített kertekben termelni, miközben a növényvilág elősegíti a városi környezet optimális hőmérsékletének fenntartását.

A látogatóknak farmtúrákat és műhelyfoglalkozásokat szerveznek

A gazdaságból származó termékeket egy kávézóban árusítják majd – amely szintén hulladékmentes és műanyagmentes lesz.  A felesleget jótékonysági szervezetek között osztják majd szét.

A Skyfarm szakértő csapata már létrehozott egy „tesztfarmot” Port Melbourne-ben, amely ugyanazokat a mezőgazdasági technikákat alkalmazza, mint a Siddeley St telephelyén. A tesztfarmon – az elmúlt hat hónapban, két kilométernyi területen – 300 kilogramm zöldséget termeltek, és a becslések szerint a végleges működő gazdaság is évi öt tonna friss élelmiszert ad majd. A gazdaságba egy tetőtéri gyümölcsös és a működő méhészet is beleépül.

A Skyfarm megnyitását 2020 végére tervezik.

Címlapfotó: Facebook / Skyfarm

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik